НОВИ ПЛАН АМЕРИКЕ: Босна и Косово да се решавају у пакету

NOVI PLAN AMERIKE: Bosna i Kosovo da se rešavaju u paketu

28 oktobra 2019

Na tek održanoj raspravi o Bosni i Hercegovini u američkom Sentu moglo se čuti i to da je BiH država feuda, a konstatovalo se i da je pre moguć oružani sukob u BiH nego na Kosovu i to zbog „velikog ruskog uticaja na Republiku Srpsku“.

Neki od učesnika u raspravi izneli su čak sugestiju da bi trebalo da se razmisli o „paralelnom rešavanju“ problema u BiH i na Kosovu. Otkud uopšte ta iznenadna ideja da se bosanski i kosovski politički čvor raspetljava istovremeno?Politikolog Anđelko Kozomara za Sputnjik kaže da Amerika, kada priča o paralelnom rešavanju problema vezanih za BiH i Kosovo, ima na umu samo jedno — da se BiH uvuče u NATO.

Na taj način bi, tvrdi on, Amerika jednim udarcem rešila dva problema na Balkanu — blokirala moguće osamostaljenja RS i otvorila put za rešavanje kosovskog pitanja po njihovom planu. U isto vreme, optuživanje Rusije zbog njihovih dobrih odnosa sa RS, jeste neka vrsta „pokrivalice“ za moguće akcije Zapada i Alijanse.

Plan NATO

„Ako bi Srbija bila totalno okružena NATO-om, to bi značilo da nema izlaza. Podsećam da je granica između BiH i Srbije duga 650 kilometara, što je najduža granica koju BiH ima sa nekom zemljom koja nije članica NATO-a. Amerika smatra da ako BiH uvuku u NATO, onda će sa lakoćom rešiti sve ostale probleme na Balkanu. To im je osnovni cilj“, objašnjava naš sagovornik.

On kaže da samo Amerika, za koju Bakir Izetbegović zbog zaključaka iznetih u Senatu kaže da se napokon vraća na Balkan, može da izazove rat u BiH.

„U BiH danas ima oko 1.300 NATO vojnika u okviru misije SFOR. Znači li to da bi oni izazvali rat? Nema te druge oružane sile koja može da dovde do rata u BiH. Dakle, Amerika ima i scenario da preti mogućim sukobom kako bi građani rekli — ’idemo u NATO‘. Bolje i NATO nego ponovo rat!“, uveren je Kozomara.

Rusi kao pokriće

Po njegovim rečima, uvlačenje Rusije u celu priču je besmislica, jer Amerika nema nikakav dokaz da Moskva na bilo koji način „podriva“ bilo koga na Balkanu. Jedini problem koji oni vide, jeste podrška koju Moskva daje Srbiji u vezi sa Kosovom, ali i to je u granici onoga što Srbija želi, kao što su i ekonomski odnosi sa RS.„Srbiji se ne nudi ništa za Kosovo, osim da prizna Kosovo. Dakle, Amerika i Zapad ne pomišljaju da prave paralelu na način da ako se Kosovo odvojilo od Srbije, može i RS od BiH, već žele da Zapadni Balkan uvedu u NATO, kako bi Rusiju izbacili sa ovih prostora“, kaže naš sagovornik.

Lider SDA Bakir Izetbegović bio je oduševljen raspravom i zaključcima oko BiH koja je vođena u američkom Senatu, pa je poručio da je vreme da se sa reči pređe na dela, kako bi BiH, ali i građani Kosova, kao i ceo Balkan mogli napokon da „prodišu“.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    alo to su gluposti,svi ovi luft baloni i planovi.NATO je sasvim svestan MINORNE ruske prisutnosti na balkanu, cela priča o ruskom malignom uticaju je nastavak napada ustaško-šiptarskog lobija na nas SRBE,oni izmišljaju ruski maligni uticaj i oni traže saveznika za napad na nas i nadaju se podršci NATO.Ali plan im je pročitan a mentori su ili u penziji ili su razvlašćeni i zaboravljeni.Iza njih više ne stoji NIKO od stvarnog uticaja i političke težine a sami da nas napadnu ne smeju jer i bez rusije kao potencijalnog saveznika bi ih mi ODRALI u pravom ratu 1:1.Sve ove galame i "predlozi" koji dolaze su naručeni i plaćeni referati nižih činovnika iz administracija pojedinih nato članica i USA ali oni nemaju nikakvu političku ili vojnu težinu,u pitanju je propaganda.Rusi i kinezi DOLAZE ovde jer je tako DOGOVORENO na najvišem nivou i šačica mafijaša i rnokošuljaša nemože da izmeni ili utiče na te odluke.Samo jednao pitanje:Dali iko normalan misli da bi ovoliko oružja i tehničke pomoći došlo u srbiju bez momentalnog blokiranja naših granica i uvodjenje sankcija ili tako nešto da to nije dogovor na nekoj mnogo višoj političkoj instanci?Sve što su nas pitali i sa istoka i sa zapada je bilo:"koje tenkove više volite ,američke ili ruske":)?šiptari su pečeni, a ustaše nek se spreme na klupi.Ako samo zucnu biće i oni zgaženi.Mnogo su noseva povukli ti banditi zajedno i na zapadu i na istoku, to im neće biti oprošteno.Vreme LAŽI na balkanu je završeno.P.S. baš me zanima da li kolinda ima bilo kakvu ideju, šta recimo u izraelu misle o njenom muzičkom ukusu?Neću neke druge da pominjem,kojim očima gledaju na oživljavanje SS tradicija i ustaškog koljačkog pokreta a šiptari su toliko ogrezli u kriminalu po evropi da joiš samo u totalno drogiranij britaniji oni imaju policijsku i političku zaštitu u trovanju stanovništva te duboko sj...ne države.Imaće u londfonu reprizu kosova sigurno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *