Нови план НАТО-а за Србију! КРЕЋЕ НОВА ОФАНЗИВА

Novi plan NATO-a za Srbiju! KREĆE NOVA OFANZIVA

28 decembra 2018

Trenutno su u završnoj fazi pripreme za usvajanje drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva između (IPAP) Srbije i NATO, najvišeg mehanizma saradnje NATO sa partnerskim državama, izjavio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije zadužen za bezbednosna pitanja, Branimir Filipović.

Filipović u intervju za portal European Western Balkans kaže da glavni prioriteti partnerske saradnje ostaju nepromenjeni, a da će novi trogodišnji IPAP biti dopunjen i novim aktivnostima, kako u oblastima vojne saradnje, tako i naučno-tehnološke saradnje, informatičke bezbednosti.„Veoma smo zadovoljni dosadašnjom implementacijom IPAP-a, s obzirom na to da je velika većina planiranih ciljeva i aktivnosti uspešno realizovana“, kazao je Filipović i dodao da tu ocenu dele i strukture u NATO i članice alijanse.

Kaže da, kao i IPAP koji je trenutno na snazi, i novi dokument koncipiran saglasno principima Programa Partnerstva za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost, te da za polazište ima poziciju Srbije kao zemlje koja sprovodi politiku vojne neutralnosti, bez aspiracija za članstvo u NATO ili drugom vojnom savezu.

Upitan da li bi kriza u vezi sa formiranjem tzv. vojske Kosova mogla našteti odnosima Srbije sa NATO i kako vidi ulogu KFOR-a u stabilizaciji situacije na Kosovu, Filipović je rekao da je pozicija Srbije o neprihvatljivosti odluka Prištine veoma jasna i poznata partnerima u NATO.

On ističe da su za Srbiju, u skladu sa Rezolucijom 1244, snage KFOR jedina legitimna vojna formacija na prostoru Kosova i Metohije i da je KFOR jedini adekvatan sagovornik za pitanja bezbednosti na KiM, sa kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

„Mi snage KFOR prepoznajemo kao jedinog partnera u obezbeđenju administrativne linije i garanta bezbednosti za stanovništvo KiM, sa težištem na pripadnicima srpske zajednice, kao i zaštite njihovog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa“, dodao je Filipović.

On kaže da Srbija od NATO i KFOR očekuje da u potpunosti sprovodi svoj mandat i da obezbedi punu bezbednost srpske zajednice u Pokrajini.

„Isto tako je važno da kao garant primene briselskog sporazuma onemogući da takozvani KBS ili druge teško naoružane formacije Albanaca dođu na sever pokrajine u sredine gde dominantno žive Srbi. Takav njihov dolazak predstavlja ozbiljnu opasnost i potencijal za destabilizaciju i ugrožavanje prava i bezbednosti srpskog stanovništva“, naveo je Filipović.

Upitan da li bi Srbija mogla da se priključi inicijativi za formiranje evropske vojske, Filipović je rekao da bi Srbija mogla da zauzme neki decidniji stav ukoliko bi ta inicijativa dobila konkretne obrise.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Misaoni says:

  Koje su ovo boleštine,strašno

 2. trikornjanin says:

  Ko je ovaj kreten koji pokusava da nas ubedi da je nato prijatelj Srbiji. Svi koji su otvarali vrata natovcima su izdajnici Srbije i treba ih smestiti u zatvor kad vec ne postoji koncetracioni logor. A da su izdajnici pokazuju ama bas sve dosadasnje ankete u kojima se narod uvek izjasnjavao da je protiv nato pakta. Ocigledno da im je zinulo d... za pare.

 3. Pastrovic says:

  Kad prevedes sto je ovaj Branimir odlajao, ne ostaje ti ni metar "slobodnog prostora" da okrivis ili NATO ili bilo koju drugu krvozednu alijansu. Od domaceg zla i bedastoce nema grdjeg!

  • Zarko Mrdalj says:

   sto pre to bolje nato pakt u bivsoj jugoslaviji vec 23 godine i nikad izaci nece iz titini republika republike imaju pravo na predeljenje ali narod nema srbske nacijonalnosti bivsi car jugoslavije je potpisao savez sa Amerikom i natom 1959 godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *