НОВИ ПОДАТАК ШОКИРАО СВЕТ – Летонија, Литванија и Естонија су власништво Русије? – СТРАТЕШKИ БАЛТИK У РУKАМА МОСKВЕ?!

NOVI PODATAK ŠOKIRAO SVET – Letonija, Litvanija i Estonija su vlasništvo Rusije? – STRATEŠKI BALTIK U RUKAMA MOSKVE?!

15 jula 2021

Kratkovida politika baltičkih država, usmerena na zaoštravanje odnosa sa Rusijom, može pretiti zemljama ozbiljnim geopolitičkim posledicama.

Poznati ruski politikolog Jurij Gorodnenko došao je do ovog zaključka komentarišući situaciju na međunarodnoj sceni.U svom autorskom članku, Gorodnenko je detaljno objasnio zašto Litvanija, Letonija i Estonija ne bi trebalo da vode antirusku politiku, a takođe je objasnio i kako Rusija može da odgovori na tekuće napade država Istočne Evrope.

Jurij Gorodnenko je pre svega skrenuo pažnju na to da su baltičke zemlje u poslednjih nekoliko godina počele da se suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim problemima, zbog čega su vlasti morale da izmišljaju razne šeme kako bi dopunile budžete zemalja.

Tako su baltičke države počele da zahtevaju od Rusije kompenzaciju za takozvanu „sovjetsku okupaciju“. Međutim, taj plan može se za njih završiti pogubnim rezultatima, jer vlasti ovih zemalja ne razmišljaju o posledicama ukidanja dokumenata međunarodne ugovorne baze, čime ugrožavaju svoj suverenitet.

Politikolog je skrenuo pažnju na to da su baltičke zemlje odbile da priznaju legitimitet Sovjetskog Saveza, redovno se izjašnjavajući o „ilegalnoj okupaciji“ kako bi optužile Rusiju.

Međutim, Moskva može iskoristiti ovaj pristup podnošenjem tužbe međunarodnom sudu, na osnovu koje je teritorija baltičkih država, sa pravnog stanovišta, ruska imovina.

Gorodnenko je podsetio da se nepriznavanjem SSSR-a baltičke zemlje vraćaju na status kvo iz 1917. Rusija, pozivajući se na pravne dokumente, može da ospori nezavisnost Letonije, Litvanije i Estonije od Moskve. Tako povećane fakture za ugovore o kupoprodaji zemljišta mogu u velikoj meri smanjiti Baltik.

Prema rečima politikologa, Rusija se može pozvati na istorijske dokumente. Prema Nistatskom mirovnom ugovoru iz 1721. godine, Rusko carstvo je od Švedske kupilo Estoniju (Estoniju) i veći deo Letonije (Livland), plativši 2 miliona talira (efimks), ili 56 tona srebra.

„Prema Peterburškoj konvenciji iz 1797. godine, Rusko carstvo je od Velikog kneza Litvanije steklo Litvaniju, otplativši njegove dugove“, rekao je Gorodnenko.

Stoga, ako baltičke države ne priznaju SSSR, dok od Rusije zahtevaju naknadu za „sovjetsku okupaciju“, Moskva može da sprovede svoj plan podnošenjem svih potrebnih dokumenata o kupoprodaji, prema kojima zemlje Letonije, Litvanije i Estonije pripadaju Rusiji.

„Prema savremenim istraživanjima, Rusija je na sticanje tog zemljišta potrošila danas nezamisliv iznos od 100 hiljada tona zlata. Za našu zemlju je korisno aktivirati sve ove ugovore, jer prema ugovorima o kupoprodaji važi princip „obaveznog izvršenja ugovora“. Ako je proizvod prodat, onda ga treba predati pravom kupcu“, rezimirao je politikolog.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI20 komentara

 1. M says:

  Ne razumijem,ako je Rusija pravni kupac-vlasnik Letonije,Litve i Estonije,zašto se onda odrekla tog vlasništva-zemlje?!?To USA neće nikad napraviti s Aljaskom!

 2. Beli Orao says:

  Sve te rabote su čudne , zašto im je Rusija uopšte dala nezavisnost ako joj one pravno i fizički propadaju ??!!?

  • jovan says:

   Nema cudjenja!? Zapad uvek nadje, potplati antiruski otpad, i ih voda k'o mecku na Zapadu, a oni sve kez, i srecni jer ih Zapad "postuje i uvazava", Gorbacov, Jelcin, Kozirev,.. Lenjin, ... Ruski narod i ruska drzava stradaju. A kada neko kao sto je Staljin, poceo da im ne udovoljava cepanju Rusije(SSSR), odmah ga proglasavaju za diktatora, zlocinca, ubicu; setimo se suprotan primer kada su koncesiju na 99 godina Aljaske(prevara) koja nije ni placena, pripojili USA tek kada su ubili Staljina. I jos, Risija treba i mora da trazi Balitik, gde su Rusi trecerazredni potlaceni gradjani, ili da im oni VRATE PARE! p.s. Svaka slicnost sa Srbijom i srpskim narodom (ni)je slucajna!

 3. VV says:

  Ne poznajem pravo, ali znam npr da je Austrougarska kupila sva ostrva na Dunavu koja su pripadala Srbiji. Sta bi onda po tom osnovu trebalo da se desi?

  • jovan says:

   Treba da se desi da nam dodju jos stotine milijarde evra ratne otstete za 3 (tri) genocidna rata protiv srpskog naroda i Srbije! Eto ti pravilan i precizan odgovor!

  • šiško says:

   Pa ništa. Ako je to tačno, a ja nisam siguran da jeste, onda bi i Srbija mogla da potegne pitanje Baranje koju je takodje ona kupila od Austrougarske. Pa bi onda bilo vrlo nezgodno, ne samo za Austriju, nego i šire. Nama je najbolje da se ne mešamo u ruska pitanja, svesni da se sa takvom silom ne treba ni šaliti, ni nadmetati, pa čak ni porediti. Ovi što oko nje kevću neće se dobro provesti. Osećam da je Rusima strpljenje na izmaku i da će da ih klepe ne vodeći više računa o tome koliko će ove da zaboli.

   • petar says:

    kao i uvek sisko rado te citam. ovo za baranju moze da se resi posto piatnje sukcesije od 1918 nije reseno i tu austrija polaze pravo na pulu i jos par luka. srbija bi sa austrijom trebalo da zatrazi revindikaciju, jer i srbija polaze pravo na dubrovnik koji dat hrvatskoj banovini kako bi branili YU, a posto su razarali YU u dva rata, zatraziti nazad..

    • šiško says:

     A kako stoji stvar sa Skadrom? Imaš li tačnih informacija? Skadar bi Srbiji vrlo lepo stajao. Slagao bi joj se s bojom očiju:)

   • petar says:

    a ovo da ce rusi brzo nekog da klepe apsolutno si u pravu, mislim da ce enko na baltiku ili c.moru zestoko da naje.. i to reda i principa radi..

   • Pravda says:

    Da ne govorimo da bi Srbija trebalo da potegne pitanje dusanovog carstva. U cemerici i kanadi indijanci su vec potegli pitanje vlasnistva nad zemljom koju su od njih oteli pirgavi.

   • Max Baum says:

    Onda bi Bugarska mogla da zahteva celu Srbiju, a Turska i Bugarsku, Srbiju, Bosnu, Makedoniju, Grčku, ...Ki bi da bi!

    • šiško says:

     Teško. Bugari i Turci su bili osvajači, a Srbi autohtoni narod. Hrvati su takodje osvajači srpskih teritorija, srpskog jezika, srpske tradicije i kulture, kad me već vučeš za jezik.

     • jovan says:

      Precizno i tacno!

 4. Anka Partizanka says:

  Koliko je poznato pravo ne vredi retroaktivno pa tako ni rusko umovanje nema osnove.

  • šiško says:

   Svašta. Pa ove baltičke zemlje nisu ni dobile državnost po pravu, tj. zakonu, tako da nema ni retroaktivnosti. Rusi prosto uzmu što je njihovo i tu niko nema šta da zameri.

   • petar says:

    upravo tako sisko. sto se skadra tice tu ima svega i svacega pasic im je dao u parizu da bi napakali ovce da ne crknu, tako je bilo. ali ako bi crkva povadila tapije a nesto od toga imaju i turci, treba videti..

 5. M says:

  Huh,ako Rim potegne pravo svoga Rimskog carstva,ili Alexander Veliki svoga,ili Atila,Austro-Ugarska,itd.?!?Možda je ipak bolje ovako?!?🥺

  • Gulisav Drzic says:

   A tek kad hrvati potegnu svoje pravo Austriji, da im vrate sve stale gde su cistili konjski drek?

 6. Dragi says:

  Osim tih pribaltičkih republika, Rusija je vlasnik Kijeva i sve istočno od Dnjepra, jer je sve to platila Rečipospolita i to je sve potvrđeno u parlamentima carske Rusije i Rečpospolita (Poljsko-Litvansko knjažestvo).

 7. uddu says:

  Svi vi bi da se mešate u tuđe sporove a niko se ne pita šta je sa sporom oko našeg Kosova ! Međunarodni sud pravde će sve rešiti po volji sadašnjih svetskih moćnika,ko ima silu taj može da radi šta hoće : Kauboji ako hoće ,naći će neki dokumentg po kome imaju pravo vlasništva nad Adom Ciganlijom ,Međunarodni sud pravde će to potvrditi a mi možemo samo da se slikamo i da komentarišemo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *