Novi posao dvojice gubitnika

Novi posao dvojice gubitnika

2 februara 2013

Svjetlana_TadicPiše: Svjetlana Tadić

Određena komešanja u Islamskoj zajednici u Srbiji, ali i u BiH očigledno se dešavaju, a to potvrđuju i sve glasnije priče da se, kako vjerski, tako i politički vrh Srbije, Turske i BiH angažovao na pomirenju dvije suprotstavljene strane u IZ Srbije.

Naime, svjesni da je bolje da se ujedine nego da se prepucavaju, vjerski poglavari islamske zajednice pokušavaju tako da nađu najbolju poziciju, svaki za sebe.

Nakon što je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izgubio političke izbore u Srbiji, a bivši reis IZ BiH Mustafa Cerić otišao sa njenog čelnog mjesta, stvari u muslimanskom korpusu su se promijenile.

Tako se Cerićevo i Zukorlićevo pajdaštvo i bavljenje svim i svačim, a najmanje vjerom, završilo slomom ova dva „poglavara“, a posljednja slamka za koju su pokušali da se uhvate je Svjetski bošnjački kongres.

Međutim, ova institucija prestala je da se spominje i prije nego što su formirani organi unutar nje, a narod, a i vjernici, svjesni da je to politička organizacija čije djelovanje treba da bude s ciljem sticanja privatne koristi, okrenuli su leđa i Ceriću i Zukorliću.

Svjesni da ne mogu više ništa da postignu, prema izvorima iz IZ, angažovali su se u mirenju predstavnika IZ u Srbiji ne bi li stekli bar malo naklonosti razjedinjenog muslimanskog naroda.

Zukorlić, svjestan da svoj „ugled“ biznismena željnog moći i para ne može popraviti u Srbiji, okrenuće se BiH, ne bi li tako uz druga Cerića napredovao u bilo kom smislu.

S druge strane, Cerić, i sam svjestan da mu nije ostalo baš mnogo poslije silaska sa trona u IZ BiH, pokušava da poene dobije lobirajući da se reis u Srbiji ukine, a sjedište poglavara muslimana na Balkanu smjesti u Sarajevo.

I jedan i drugi vrte se u krug, jer je do njihovih ciljeva malo kome stalo. Dokazuje to i neoglašavanje novog reisa IZ u BiH Huseina Kavazovića, koji se samim tim očigledno ograđuje od Cerića i Zukorlića.

S druge strane, priča da je i politički vrh angažovan na istom cilju ne pije mnogo vode, jer pored svih mogućih problema Turske sa EU, Srbije sa EU i Kosovom, BiH sa samom sobom, sigurno je malo kome prioritet mirenje muslimana u Srbiji.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *