НОВИ ПОТЕЗ АЛЖИРА: Забрана за француске авионе

NOVI POTEZ ALŽIRA: Zabrana za francuske avione

4 oktobra 2021

Alžir je zatvorio vazdušni prostor za francuske vojne avione, saopštila je vojska Francuske. Reč je o najvećoj eskalaciji sukoba dve zemlje u više godina, navodi agencija Rojters.Portparol vojske Francuske rekao je da zbog odluke Alžira neće biti velikih posledica po njene operacije u regionu Sahel.

Alžir je u nedelju opozvao ambasadora u Parizu, navodeći kao razlog komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona.

List Mond je prethodno preneo Makronovu izjavu da je političko-vojni sistem u Alžiru revidirao istoriju perioda kolonizacije, zasnivajući je na mržnji Francuske.

Nagla eskalacija napetosti usledila je i nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Severnoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske.

Alžir je stekao nezavisnost od Francuske 1962. godine posle osmogodišnjeg rata. Vladajuća elita Alžira od sticanja nezavisnosti uglavnom je bila sačinjena od veterana tog rata.

Francuska ima oko 5.000 vojnika u Sahelu, južno od Alžira, gde se sa snagama više država tog regiona bore protiv islamskih ekstremista, uglavnom u Maliju i Nigeru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *