НОВИ ПОТЕЗ ПРИШТИНЕ – Србија одговорила

NOVI POTEZ PRIŠTINE – Srbija odgovorila

28 decembra 2018

Odlukom da proširi takse od 100 odsto na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji, Priština je objavila rat velikim svetskim brendovima i u isto vreme narugala se Kvinti nakon sastanka ambasadora pet najuticajnijih zemalja sa predstavnicima prištinskih institucija, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić kaže da to pokazuje da Albanci nisu iskreni kada govore da žele normalizaciju odnosa i postizanje dogovora sa Srbijom, već da sve vreme žele upravo ono na šta je, upozoravao predsednik Srbije Aleksandar Vučić — dalju eskalaciju.„Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno“, rekao je Đurić povodom odluke kosovskih institucija.

On je ukazao da međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na „sulude poteze Prištine“ i da je dolila ulje na vatru i stvorila političke preduslove za rat sa svetskim kompanijama.

Đurić je naglasio da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja i da se protivi takvoj politici.

„Mi smo za slobodnu trgovinu, normalne odnose i jednake šanse za sve. Ovo što oni rade je čisto ludilo“, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Upitan o navodima prištinskih medija da su predstavnici kosovskih institucija na sastanku sa Kvintom izneli stav da Srbija treba da zaustavi kampanju kojom od zemalja traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Đurić je rekao da je upravo Priština od potpisivanja Briselskog sporazuma podmićivanjem i raznim nečasnim metodama navela 19 država da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„To su radili iako je jasno bilo dogovoreno da će se sva otvorena pitanja rešavati za pregovaračkim stolom. To su šampioni sveta u lažima, sa kojima nikakvih suštinskih razgovora i dogovora ne može biti zbog njihovog ponašanja“, zaključio je Đurić.

Privremene prištinske institucije odlučile su da mera o uvećanju takse u iznosu od 100 odsto bude proširena i na strane kompanije koje proizvode robu u Srbiji.

To praktično znači da na Kosovo od danas, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći da uđe nijedna vrsta robe proizvedene u Srbiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Sipci imaju iza sebe Ameriku i rade sta hoce. Jos jedan dokaz da EU nema nikakvu samostalnost u odnosu na USA. Oni su kolonija, okupirana teritorija sa nesto malo privilegija, ali bez svoje politike.

  2. Za Srbiju says:

    Sva roba, uključujući međunarodne brendove, koja je dolazila iz Srbije, dolaziće iz hrvacke. To je unapred dogovoreno. Sve je jasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *