НОВИ ПОТЕЗ ТУРСКЕ би могао дефинитивно да сахрани НАТО пакт!

NOVI POTEZ TURSKE bi mogao definitivno da sahrani NATO pakt!

21 novembra 2017

KO BI rekao da će Turci zaslužiti da je i Srbi u nečemu podravaju! A, evo, zaslužuju poslednjih dana…

Nakon što je Ankara potpisala ugovor o kupovini ruskih zeniutnih raketnih sistema S-400- na njen račun su stigle broje polupretnje i pretnje iz Vašington i vrha NATO. Poslednja iz SAD glasi: ne računajte više na isporuku lovaca F-35 . Ne idu oni sa S-400.

Međutim, ne da se Turska. Njeni mediji su upravo objavili da je Ankara na pretnju sa F-35 odgovorila kontrapretnjom da će – ako Amerikanci realizuju svoju – isključiti moćni radar AN-TPY-2 koji su Amerikanci 2012-izgradili na turskoj teritoriji.

Turska nije pokleknula iako joj je bilo zaprećeno da njenoj armiji – ukoliko ne raskine ugovor o S-400 – neće biti dozvoljeno da se poveže sa „odgovarajućim sistemima NATO” i  da će još ostati i bez prava na kupovinu lovaca F-35.

Kako je noćas objavio YeniSafak, Ankara je odlučno stavila do znanja i Pentagonu i Beloj kući da će u tom slučaju isključiti AN-TPY-2, koji je postavljen u turskoj oblasti Malatija da bi štitio, pored ostalog, i Irzrael od balističkih raketa.

Taj radar uspešno otkriva sve tipove `letećih objekata` na velikim visinama i na udaljenostima do 1.000 kilometara.

Turska je dozvolom Amerikancima da postave taj radar veoma razočarala i Rusiju i Iran. Teheran naročito jer AN-TPY-2 „vidi” ceo zapad Irana.

Ukoliko Vašington prisili Ankaru da ostvari svoju pretnju – Izrael će izgubiti dobar deo svog sistema za rano upozoravanje na raketni napad.

Turska je planirala da do 2030-te od SAD kupi 116 lovaca F-35.

Pentagon je tursku kupovinu S-400 nazvao „suverenoodlukom”, ali je Ankari ipak predložio „dobro razmisli pre nego što krene dalje”.

KOMENTARI4 komentara

 1. Konj says:

  2 : 0 za Rusiju.

 2. Roy says:

  Ne znam zasto se toliko forsira ta nesretna Turska na ovom sajtu i vazdize u nebesa kako je dobra i na strani Rusa kad svi znamo da su Turci najveci ljigavci i dvolicne kinje i da su odani Zapadu, a Rusima se samo prave prijatelji. Da se pita Turaka i da imaju neku moc niko od Rusa nebi ziv ostao. Sve sto turska radi je podmuklo i smisljeno na zapadu. Smrt Turskoj! SLAVA RUSIJI!

  • Branko says:

   Pa drugar ako si ti dosao do tog zakljucka onda to verovatno znaju i Rusi, dako da su opasnosti nema.

   • Branko says:

    * da tu opasnosti nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *