НОВИ ПРЕДСЕДНИК АРГЕНТИНЕ МИЛЕИ КРЕНУО БРУТАЛНО: „Папа Франциско је кучкин син“

НОВИ ПРЕДСЕДНИК АРГЕНТИНЕ МИЛЕИ КРЕНУО БРУТАЛНО: „Папа Франциско је кучкин син“

21 новембра 2023

НОВИ председник Аргентине постао је Хавијер Милеј, ексцентрични 53-годишњи професор економије који је обећао да ће дићи у ваздух Централну банку Аргентине, искоренити корупцију и проневере по министарстава, превести земљу на долар и одбити придруживање БРИКС-у.

Милеј је лидер Либертаријанске партије која је у десној коалицији «Слобода долази», а у једном од својих предизборних видео-клипова овако је обећао да ће „све растурити“:„Министарство спорта и туризма – дођавола! Министарство културе – дођавола! Министарство економског развоја – дођавола! Министарство за женска питања – дођавола! Министарство науке и технологије – дођавола! Министарство рада и социјалне заштите – дођавола! Министарство просвете – дођавола! Министарство саобраћаја – дођавола! Министарство здравља – дођавола!“

Притом је свечано обнародовао:

„Крађе у нашој политици су завршене!“

Милеј се прославио пре неколико година када је почео много да се појављује на малим екранима, а потом и на бројним видео снимцима на друштвеним мрежама.

Његов необуздани начин дебатовања (више је волео да се не препире са опонентима, већ да их надвиче), инсистирање на сличности са Елвисом Прислијем… привукли су пажњу публике.

Милеј никада није крио „особености“ свог личног живота. Никада није био ожењен и генерално се залаже за „отворене везе“.

Своја четири британска мастифа назвао је по познатим економистима – Мареј, Милтон, Роберт и Лукас (у част Мареја Ротбарда, Милтона Фридмана и Роберта Лукаса).

Милеј жели да постане јудаиста, али то одлаже „због недостатка времена“.

Папу Франциска (Аргентинца) назива „кучкиним сином“ и „представником свих најштетнијих ствари на Земљи“.

Још почетком октобра нико није веровао у његову победу. Истраживања јавног мњења су показивала да има око 30 одсто подршке. И заиста, у првом кругу избора, Милеј је добио 30 одсто – и прошао у други круг заједно са министром економије Серхиом Масом, који је имао 37 одсто.

У другом кругу је победио са 55 одсто освојених гласова.

У Аргентини је инфлација достигла 143 одсто, а 40 одсто становништва живи испод границе сиромаштва. Земља није изашла из економске кризе од почетка 2000-их.Сада су за председника изабрали човека чији је главни изборни „алат“ била моторна тестера. Обећао је да ће њоме, а не скалпелом, исећи канцерогене туморе аргентинске привреде.

Позвао је на уништавање Централне банке („Разнећу је динамитом“) и пребацивање земље на амерички долар („Наш пезос је срање“).

Избегавање БРИКС-а објаснио је речима:

„Не желим да имамо посла са комунистима“.

Он комунистима не сматра само Кину, већ и суседни Бразил, где су на власти социјалисти, па чак и Русију („Лењин? То је све исто!“). Да ли све ово значи да је Запад у њему добио новог савезника у Јужној Америци? Не!

У западним мејнстрим медијима зову га „новим Трампом“.

Запад посебно брину његове изјаве о „растурању Централне банке“ Аргентине јер ММФ-у дугује огроман новац.

Он се још противи абортусима и намерава да поништи њихову легализацију.

Највише Запад ипак страхује да ће Милеј својим методима владања Аргентину довести до нове екстремне тачке, након чега ће се на власт вратити снаге пријатељске Кини, Русији и БРИКС-у.

KOMENTARI9 коментара

 1. test01 says:

  Milei je katolik ali je promenio veru u Judaizam. Zeli da uvede USD dolar kao nacionalnu valutu Argentine i protivi se ulasku Argentine u BRIKS! Nisam bas siguran da on nije igrac duboke drzave...

 2. milos says:

  Kazu da je po majcine linije unuk Pavelica.

 3. Velika Metla says:

  Сваки свестан човек зна да је ФаКИТАн сотонина експозитура на планети Земљи.

 4. persida says:

  Ma, da, kriv je Papa, a ne jevrejski bankari. Ovaj dobro zna kako da vesla, samo sto je more vece nego sto misli. Citaje svetsku stampu, novi predsednik obozava judaizam.

 5. Baćo says:

  Мора да ће дуго бити на власти. Прави Неандерталац.

 6. Паучина свуд око нас says:

  "Највише Запад ипак страхује да ће Милеј својим методима владања Аргентину довести до нове екстремне тачке, након чега ће се на власт вратити снаге пријатељске Кини, Русији и БРИКС-у." - крај цитата. Овај је нека немогућа смеша землака му Чеа, Пиночеа, радикала а ла шеш - све у свему типична политичка формула за скори одлазак у изгледну и за њега у сигурну прошлост. Политички ће бити обрисан да га све са крајње бахатим и немарљивим гаучосима, где су уточиште налазили павелић и бројни нацоши, више нико не пожели па ни фамозни БРИКС. У то име све како Хавијере Неслани заслужиш! Нико није "... син", ваљда би то морао знати као за не поверовати профешуре економије!? Свашта универзитети штанцују, не само из маринкове баре.

 7. Zoran says:

  Kog ami podrzavamo taj nije normalan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u