НОВИ ПРЕДСЕДНИК АРГЕНТИНЕ МИЛЕИ КРЕНУО БРУТАЛНО: „Папа Франциско је кучкин син“

NOVI PREDSEDNIK ARGENTINE MILEI KRENUO BRUTALNO: „Papa Francisko je kučkin sin“

21 novembra 2023

NOVI predsednik Argentine postao je Havijer Milej, ekscentrični 53-godišnji profesor ekonomije koji je obećao da će dići u vazduh Centralnu banku Argentine, iskoreniti korupciju i pronevere po ministarstava, prevesti zemlju na dolar i odbiti pridruživanje BRIKS-u.

Milej je lider Libertarijanske partije koja je u desnoj koaliciji «Sloboda dolazi», a u jednom od svojih predizbornih video-klipova ovako je obećao da će „sve rasturiti“:„Ministarstvo sporta i turizma – dođavola! Ministarstvo kulture – dođavola! Ministarstvo ekonomskog razvoja – dođavola! Ministarstvo za ženska pitanja – dođavola! Ministarstvo nauke i tehnologije – dođavola! Ministarstvo rada i socijalne zaštite – dođavola! Ministarstvo prosvete – dođavola! Ministarstvo saobraćaja – dođavola! Ministarstvo zdravlja – dođavola!“

Pritom je svečano obnarodovao:

„Krađe u našoj politici su završene!“

Milej se proslavio pre nekoliko godina kada je počeo mnogo da se pojavljuje na malim ekranima, a potom i na brojnim video snimcima na društvenim mrežama.

Njegov neobuzdani način debatovanja (više je voleo da se ne prepire sa oponentima, već da ih nadviče), insistiranje na sličnosti sa Elvisom Prislijem… privukli su pažnju publike.

Milej nikada nije krio „osobenosti“ svog ličnog života. Nikada nije bio oženjen i generalno se zalaže za „otvorene veze“.

Svoja četiri britanska mastifa nazvao je po poznatim ekonomistima – Marej, Milton, Robert i Lukas (u čast Mareja Rotbarda, Miltona Fridmana i Roberta Lukasa).

Milej želi da postane judaista, ali to odlaže „zbog nedostatka vremena“.

Papu Franciska (Argentinca) naziva „kučkinim sinom“ i „predstavnikom svih najštetnijih stvari na Zemlji“.

Još početkom oktobra niko nije verovao u njegovu pobedu. Istraživanja javnog mnjenja su pokazivala da ima oko 30 odsto podrške. I zaista, u prvom krugu izbora, Milej je dobio 30 odsto – i prošao u drugi krug zajedno sa ministrom ekonomije Serhiom Masom, koji je imao 37 odsto.

U drugom krugu je pobedio sa 55 odsto osvojenih glasova.

U Argentini je inflacija dostigla 143 odsto, a 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. Zemlja nije izašla iz ekonomske krize od početka 2000-ih.Sada su za predsednika izabrali čoveka čiji je glavni izborni „alat“ bila motorna testera. Obećao je da će njome, a ne skalpelom, iseći kancerogene tumore argentinske privrede.

Pozvao je na uništavanje Centralne banke („Razneću je dinamitom“) i prebacivanje zemlje na američki dolar („Naš pezos je sranje“).

Izbegavanje BRIKS-a objasnio je rečima:

„Ne želim da imamo posla sa komunistima“.

On komunistima ne smatra samo Kinu, već i susedni Brazil, gde su na vlasti socijalisti, pa čak i Rusiju („Lenjin? To je sve isto!“). Da li sve ovo znači da je Zapad u njemu dobio novog saveznika u Južnoj Americi? Ne!

U zapadnim mejnstrim medijima zovu ga „novim Trampom“.

Zapad posebno brinu njegove izjave o „rasturanju Centralne banke“ Argentine jer MMF-u duguje ogroman novac.

On se još protivi abortusima i namerava da poništi njihovu legalizaciju.

Najviše Zapad ipak strahuje da će Milej svojim metodima vladanja Argentinu dovesti do nove ekstremne tačke, nakon čega će se na vlast vratiti snage prijateljske Kini, Rusiji i BRIKS-u.

KOMENTARI9 komentara

 1. test01 says:

  Milei je katolik ali je promenio veru u Judaizam. Zeli da uvede USD dolar kao nacionalnu valutu Argentine i protivi se ulasku Argentine u BRIKS! Nisam bas siguran da on nije igrac duboke drzave...

  • persida says:

   A sta bi drugo bio?

 2. milos says:

  Kazu da je po majcine linije unuk Pavelica.

 3. Velika Metla says:

  Svaki svestan čovek zna da je FaKITAn sotonina ekspozitura na planeti Zemlji.

 4. persida says:

  Ma, da, kriv je Papa, a ne jevrejski bankari. Ovaj dobro zna kako da vesla, samo sto je more vece nego sto misli. Citaje svetsku stampu, novi predsednik obozava judaizam.

 5. Baćo says:

  Mora da će dugo biti na vlasti. Pravi Neandertalac.

 6. Paučina svud oko nas says:

  "Najviše Zapad ipak strahuje da će Milej svojim metodima vladanja Argentinu dovesti do nove ekstremne tačke, nakon čega će se na vlast vratiti snage prijateljske Kini, Rusiji i BRIKS-u." - kraj citata. Ovaj je neka nemoguća smeša zemlaka mu Čea, Pinočea, radikala a la šeš - sve u svemu tipična politička formula za skori odlazak u izglednu i za njega u sigurnu prošlost. Politički će biti obrisan da ga sve sa krajnje bahatim i nemarljivim gaučosima, gde su utočište nalazili pavelić i brojni nacoši, više niko ne poželi pa ni famozni BRIKS. U to ime sve kako Havijere Neslani zaslužiš! Niko nije "... sin", valjda bi to morao znati kao za ne poverovati profešure ekonomije!? Svašta univerziteti štancuju, ne samo iz marinkove bare.

 7. Zoran says:

  Kog ami podrzavamo taj nije normalan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *