Нови приоритет Македоније: Троугао Косово-Бугарска-Грчка

Novi prioritet Makedonije: Trougao Kosovo-Bugarska-Grčka

13 novembra 2017

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je makedonskog kolegu Zorana Zaeva da poseti Prištinu. Zaev će otićiu u Prištinu jer je novi prioritet Makedonije trougao Kosovo-Bugarska-Grčka. Tako su to odredili u Briselu i Vašingtonu, piše Sputnjik.

Zašto baš Priština?

Prvi zvanični odlazak u svet novog makedonskog premijera Zaeva bio je, sasvim očekivano, u Brisel. Samo 12 dana pošto je početkom juna izabran za premijera Makedonije, zaputio se u prestonicu EU i NATO-a, čime je pokazao da, kako je sam rekao, veoma ceni podršku koju je nova vlada od njih dobila.

I treba da ceni. Zahvaljujući toj neskrivenoj podršci je i seo u premijersku fotelju. Sada treba opravdati poverenje i preći sa reči na dela, koja u Briselu najradije krste reformama. Zato i ne treba da čudi što je nova stanica na tom reformskom putu Makedonije, čedo Brisela i Vašingtona, Priština.

„Premijer Zoran Zaev posetiće Kosovo u decembru nakon što je dobio poziv od premijera Ramuša Haradinaja. Agenda posete tek treba da bude definisana“, kratko je saopštio portparol makedonske vlade.

Zašto baš Priština, i šta bi mogla biti tema razgovora? Na to pitanje Sputnjika, urednik TV „Alfa“ Ljupčo Cvetanovski podseća na odluku makedonske vlade od pre dve-tri nedelje da će imati zajedničke sednice sa kosovskom i bugarskom vladom. Sa te tačke gledišta, poseta Prištini je očekivana.

Kad dva protektorata pregovaraju…

On, ipak, ukazuje na apsurdnost skorog odlaska u Prištinu pošto je pre samo nekoliko dana završeno suđenje i izrečene su kazne uglavnom Albancima sa Kosova koji su izazvali krvave sukobe u naselju Divo u Kumanovu maja 2015. godine. Tada su ubili osam makedonskih policajaca, među kojima i jednog Albanca, i ranili 42 osobe. Interesantno je da je troškove sudskog postupak za osuđene platila vlada u Prištini.

Na pitanje o čemu bi Haradinaj i Zaev mogli da razgovaraju i pregovaraju, urednik TV „Alfa“ odgovara: „Nažalost, mi smo sada protektorat, i dva protektorata će da pregovaraju o nečemu, a da praktično ne mogu sami ništa“.

– Sada mi, kao, gradimo prijateljstvo sa svima na Balkanu. Prošla vlada je imala zajedničku sednicu sa srpskom vladom, malo ranije smo imali i sa Vladom Albanije. Ali sada je aktuelan trougao Kosovo-Bugarska-Grčka. Sa Grcima rešavamo pitanje imena države, sa Bugarskom gradimo dobrosusedske odnose, a ne znam o čemu bismo pregovarali sa Kosovom – ističe Cvetanovski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *