Novi pritisci iz Brisela zbog Rusije

Novi pritisci iz Brisela zbog Rusije

17 decembra 2014

German Chancellor Angela Merkel and Russian President Vladimir PEvropska komisija izneće pred Srbiju i konkretan zahtev da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. To bi u prevodu moglo da znači da će biti pojačan pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji.

Ovo će, kako „Novosti“ saznaju, uz listu kosovskih zadataka, biti još jedan uslov Brisela našoj zemlji na njenom putu ka članstvu u evropskoj porodici.

Ambasadori država članica, pripremajući teren za današnju sednicu Saveta ministara EU, prošle nedelje načeli su ovu temu koja je, iako se u zaključcima pominje samo načelno, dobila značajne razmere.

Evropska komisija je specijalno za tu priliku pripremila i posebnu statistiku, u kojoj se, nominativno, odluku po odluku, sagledalo koliko se Beograd „ravna“ sa spoljnopolitičkim stavovima Brisela.

– Srbija u ovom domenu ima veoma loše rezultate. Po pitanju usaglašavanja sa spoljnom politikom EU najgora je na Balkanu! Tako nizak procenat usaglašenosti ima još samo Turska – naglašava naš sagovornik, dodajući da se, sa druge strane, kao „dobar đak“, ističe – Albanija.

Prema ovim izvorima, Srbija i Turska su se saglasile sa svega nekoliko deklaracija, dok je Tirana, s druge strane, navodno postigla saglasnost i do devedeset odsto.

– Nije reč samo o Ukrajini i Rusiji, već i o Siriji, Iraku i drugim temama – naglašava izvor „Novosti“ i dodaje da će EU vrlo brzo ozbiljnije istaći ovo pitanje, jer smatra da je krajnje vreme da se počne s postepenim usaglašavanjem.

Na tome nije insistirala samo Nemačka, već, kako saznajemo, većina zemalja učesnica u debati. Naš sagovornik prenosi i kako se konkretno jedna zemlja usaglašava s EU. Postupak je sledeći: ili se napiše saopštenje slične sadržine koje je već objavila EU, ili se samo istakne da se dotična zemlja slaže s određenom deklaracijom, što administracija u Briselu potom navede u svom dokumentu.

HAN: PRVO SPORAZUM, PA POGLAVLjA

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je juče da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom:

– Ostao je niz stvari koje treba primeniti i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posete Beogradu.

Komesar je izjavio da to što u Prištini nekoliko meseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *