НОВИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ и то све због…

NOVI PRITISAK NA SRBIJU i to sve zbog…

15 maja 2019

ŠTO se mene tiče, ništa se nije promenilo – dobrovoljno u Hag ne idem! Štite me Ustav i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu. Ne verujem da bi neko bio spreman da nas mimo zakona isporuči, ali to je svakako pitanje za predstavnike vlasti.

Ovako je za „Novosti“ potpredsednik SRS Vjerica Radeta prokomentarisala odluku Mehanizma u Hagu da se njoj i njenom stranačkom kolegi Petru Jojiću sudi u tom međunarodnom sudu i da se Srbiji naloži da ih što pre uhapsi i izruči.Kineski sudija Li Daćun poništio je u ponedeljak prošlogodišnju odluku turskog sudije Ajdina Akaja kojom se postupak protiv Jojića i Radete zbog nepoštovanja Tribunala ustupa Srbiji. On je prihvatio žalbu tužilaštva i njihov poslednji argument – da dva svedoka kategorički odbijaju da svedoče pred srpskim pravosudnim organima, jer su zabrinuti za svoju i bezbednost svojih porodica. Oni su naveli da ne žele da ovdašnjim sudovima otkrivaju svoje lične podatke, jer im ne veruju i plaše se da će biti ubijeni ili ozbiljno fizički povređeni. Odbili su čak i mogućnost da svedoče putem video-linka, jer ne veruju da će naše vlasti osigurati zaštitu njihovog identiteta i mesta boravka.

Bez obzira na sve garancije Beograda da će se u procesu protiv radikala držati zakona i da će svedoci biti maksimalno bezbedni, te da tužilaštvo po tom pitanju daje neosnovane i proizvoljne zaključke, sudija Daćun je usvojio argumente tužiteljke Diane Elis. On je naveo da je u interesu pravde da se radikalima sudi u Hagu. Prihvatio je nespremnost svedoka da sarađuju sa srpskim tužilaštvom i navode Elisove da se nijedna od tri tačke optužnice ne može održati ukoliko se ti svedoci ne pojave u sudu, jer su oni jedini izvor direktnih dokaza.

Sve ovo se može tumačiti i kao dodatni pritisak na Srbiju u jeku političkih manevara oko budućeg statusa KiM, ali i kao pokušaj stvaranja veštačke ravnoteže, jer se u Prištini očekuju optužnice protiv čelnika terorističke OVK od kojih su mnogi na ključnim pozicijama u lažnoj državi.

Inače, Radeta i Jojić optuženi su da su u postupku protiv Vojislava Šešelja dvojici svedoka nudili mito i pretili im kako bi promenili svoje iskaze u korist lidera radikala. Navodno su im izdiktirali nove izjave i odgovore na Šešeljeva pitanja i za to bi im plaćali po 500 evra mesečno. U Ministarstvo pravde do utorka po podne nije stigla odluka iz Haga. U ovom resoru ranije nam je rečeno da zakon nikome ne dozvoljava da izruči optužene za nesaradnju sa Haškim tribunalom, već se samo mogu isporučiti optuženi za ratne zločine.

Advokat Toma Fila kaže da se nada da Aleksandar Vučić neće izručiti Radetu i Jojića:

– Srbija više nije „toalet papir“ u odnosu na druge zemlje. Sada je dovoljno jaka da ne mora da se savija bilo kom pionu iz međunarodne zajednice. Haški tribunal je jedna pravna nakaza. Taj sud je formiran da sudi samo za ozbiljne ratne zločine. Ni Francuska nije izručila Florens Artman, navodeći da takva obaveza ne postoji za nepoštovanje suda.

Profesor međunarodnih odnosa i međunarodnog prava Bojan Milisavljević smatra da ovakva odluka sudije iz Mehanizma predstavlja dodatni pritisak na Srbiju:

– Verujem da će se pronaći pravni mehanizmi za preispitivanje te odluke, jer ona očigledno odražava nepoverenje u srpsko pravosuđe. A nema sumnje da je naš pravosudni sistem pokazao da je spreman da sudi i u najkomplikovanijim slučajevima vezanim za međunarodna krivična dela.

Haški tribunal je 2012. godine optužio radikale Radetu, Jojića i Jovu Ostojića, a 2015. izdao nalog za njihovo hapšenje. U maju 2016. Viši sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da nema zakonskih osnova za njihovo hapšenje i izručenje Hagu. U međuvremenu Ostojić je preminuo, pa je slučaj protiv njega obustavljen. Kako bi se rešila pat-pozicija, Srbija je tražila da joj Hag ustupi postupak, kao što je to radio za neke ratne zločine, kada je predmete prosleđivao sudovima u BiH i Hrvatskoj. Pozitivna odluka donesena je pre godinu dana, ali se tužilaštvo žalilo. Inače, zbog neizručenja radikala tužilac Serž Bramerc i predsednik Tribunala, a potom i Mehanizma Karmel Ađijus su se nekoliko puta žalili Savetu bezbednosti UN da Srbija odbija saradnju.

SLUČAJ ARTMAN

BIVŠA portparolka haške tužiteljke Karle del Ponte Florens Artman osuđena je u Tribunalu na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja suda, jer je u svojoj knjizi i jednom članku objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću. Ona je prvo 2009. godine osuđena na novčanu kaznu od 7.000 evra, ali, kako je odbijala da je plati, kazna joj je dve godine kasnije zamenjena zatvorom. Francuskoj nije padalo na pamet da je izruči Tribunalu i odbila je sve njihove zahteve, ali je Artmanova došla u Hag na izricanje prvostepene presude Radovanu Karadžiću i tada je uhapšena i sprovedena u zatvor.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ovim haškim paščadima osladile se ogromne pare,koje dobijaju od nacističke amerike! A ta ista amerika ne priznaje taj nazovi sud!

  2. test01 says:

    Nikada nisam podrzavao nijednog radikala (a sada kazem da je to najvece zlo koje postoji u Srbiji - koje je izrodilo naZadnjake), bio sam za to da se Milosevic skine sa vlasti od pocetka ALI NIJEDNOG Srbina nikada nije trebalo izruciti ovom laznom sudu koji je stvoren da optuzi Srbe i spelje svaku krivicu sa fasista i zapada koji je zakuvao sve to da bi ostvario svoje vlastite interese. Srbima se treba suditi u Srbiji (naravno - kada se uspostavi pravna drzava i ozive institucije koje je vicuc doslovno unistio)!

  3. Beli Orao says:

    Test 01 ! , slažem se u potpunosti s tobom a što se tiče vučića on je u mojim očima gnjida zato i pišem malim slovom ime mu , nije ni to zalužio ali eto mogao sam reći i protuva i lažov kao i predhodnici , maneken i ostali! Nema vlasti , nema države a neće biti ni naroda jer sve to nestaje , čast izuzetcima i manjini koja se guši u ovom nemoralu naroda koji ni vjeru ni tradiciju a vidim ni svoje pismo ne piše više ! Sve to postaje mješina evro-amero-ne moralista i idiota!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *