НОВИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ – СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: Не ослањајте се на руску војску!

NOVI PRITISAK NA SRBIJU – STIGLO UPOZORENJE: Ne oslanjajte se na rusku vojsku!

7 decembra 2019

Vašington preko izaslanika najavio nove pritiske na Srbiju posle susreta predsednika Putina i Vučića . Palmer: Oslanjanje na rusku vojsku nije dobro za vaš put u EU. Vučić: Ne treba nam priznanje Prištine.

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Sočiju i poruke koje su poslate posle njegovog dvočasovnog susreta sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, očekivano, najjače su ođeknule u Vašingtonu, odakle mesecima stižu višeslojno „upakovana“ upozorenja zbog jačanja veza Beograda i Moskve.Prvi čovek Srbije nije ni sleteo na beogradski aerodrom, a već se oglasio izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, opomenuvši naše zvaničnike da „oslanjanje na rusku vojsku nije dobro za naš put ka EU“. On je naglasio i da Amerika očekuje da se dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine završi međusobnim priznavanjem i izneo stav da su SAD za sve na Zapadnom Balkanu „bolji partner od Rusije“.

Dakle, dijametralno suprotno od jasnog i prijateljskog stava ruskog lidera koji je u Sočiju ponovio da će Moskva stati iza stava Srbije i da je spremna da podrži kompromisno rešenje ako ono bude postignuto između dve strane.

Palmerovo viđenje normalizacije odnosa sa Prištinom u četvrtak je prokomentarisao predsednik Vučić, jasno stavivši do znanja da je Srbija međunarodno priznata država i da joj priznanje Prištine ne treba:

– Normalizaciju i ja očekujem, ali Priština opstruiše dijalog. Beograd je uvek spreman da nastavi razgovore sa albanskom stranom, iako nisam preveliki optimista. Znaju put, neka ukinu takse, pa da počnemo da razgovaramo.

Za diplomatu Zorana Milivojevića primedbe SAD na našu vojnu saradnju s Rusijom nisu iznenađenje, jer je Vašington, kako objašnjava, veoma fokusiran na region, pre svega u kontekstu suzbijanja onoga što oni nazivaju „malignim uticajem“ Moskve:

– Palmerovo istupanje nije slučajno i treba računati na to da će Srbija i u narednom periodu biti pod pritiscima i da će dobijati različita upozorenja iz SAD. I nije problem samo naša saradnja sa Rusijom, već i sa Kinom. Naša zemlja, a to je Vučić ponovio i u Rusiji, neće odustati od svoje političke i vojne neutralnosti.

Milivojević ukazuje da su, bez obzira na poslednje spekulacije o odnosima Srbije i Rusije i špijunsku aferu, poruke sa sastanka Vučića i Putina pokazale da nije došlo do promene na relaciji Beograd – Moskva:

– Naprotiv. U Sočiju je nedvosmisleno potvrđeno da je naše strateško partnerstvo stabilno, a napravljeni su i važni dogovori u oblasti energetike, infrastrukture i vojne industrije. Putin je u porukama oko KiM otišao i lestvicu više, poručivši da će podržati svako kompromisno rešenje između Beograda i Prištine koje odgovara Srbiji.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se Amerika prema nama ponaša kao neka vrsta agresora:

– Sada sprovodi tihu mirnodopsku agresiju, podržavajući albanski separtizam. Deluje cinično kada nam Amerika, koja radi protiv naših interesa, deli savete na koji način treba da sarađujemo sa onima koji su nam prijatelji i podrška. Srbija, ako je suverena zemlja, ne sme da se obazire na takve stavove Vašingtona, jer bismo time samo oslabili našu odbrambenu poziciju.

GODFRI I BO

Nepuna 24 časa po završetku razgovora sa Putinom u Sočiju, Vučić se u četvrtak pre podne u Beogradu sastao sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem i kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Diplomata Zoran Milivojević naglašava da su ovi susreti važni i da pokazuju da Srbija razume da je svet multipolaran i da se sve na globalnom planu odvija u trouglu Vašington – Moskva – Peking, da na osnovu toga projektujemo našu politiku i da nam ne pada na pamet da dovedemo u pitanje naše odnose sa Rusijom i Kinom.

O sastanku sa srpskim predsednikom ambasador Godfri je rekao da su tema, između ostalog, bili zajednički koraci koji se mogu preduzeti u cilju daljeg ekonomskog razvoja Srbije i kratko poručio:

– Fokusirani smo na napredak.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  Ja se više oslanjam na S-400. Mogu da zamislim krenu masovne ubice iz Avijana sa par stotine aviona kao 1999. Čim nam se približe na 400 km, negde iznad Zagreba, a mi bum i sve ih prizemljimo u delove. Onda neka domoljubi skupljaju čaure od NATO olupina. Taj film voleo bih da gledam.

  • Istina says:

   Desiće se i to, uskoro ima da prete i uslovljavaju ali beznačajno, jer Srbija ima pravo da se oslanja samo na Rusiju, kad smo se oslanjali na NATO ubijali su nas...

 2. Slobodanka says:

  Evropska unija je otvorila pregovore o prijemu Srbije u uniju, ali veoma je moguće da celo vreme uopšte nema nameru da nas primi. Evo dokaza: dosad zatvorena su samo 2 poglavlja od 17 otvorenih, a de fakto ti pregovori su već mesecima prekinuti. Zašto onda Srbija i dalje priča da ide u uniju? Zašto s druge strane Palmer (i ostali) goori o putu Srbije u uniju kao da je on otvoren, on ne pominje da je to putovanje prekinuto? Rezolucija 1244 čuva KIM u sastavu Srbije, ali ona smeta. Ovaj put dok kobojagi putuje u EU, a za razliku od 1999 godine, Srbija da potpuno preda Kosovo (koračić po koračić, mic po mic, na kraju i sa poklon mašnom), i naravno bez borbe što je za NATO ubedljivo najlakši način.

 3. Slobodanka says:

  Palmer: Oslanjanje na rusku vojsku nije dobro za vaš put (put Srbije) u EU. Ovo se čita ovako> Palmer: Oslanjanje Srbije na rusku vojsku neće biti dobro za naš boravak na Kosovu.

  • Rafmanjinov says:

   Srbija i da ispuni sve uslove,ako ne ispuni 35.poglavlje,koje je napisano pod "ostalo",a gde jasno pise da bez priznavanja Kosova i Metohije kao drzave,nema nista od ckanstva eu,znaci nema veza koliko poglavlja je zatvoreno i otvoreno,bez priznanja nema nista! Sto znaci nikada necemo biti clanica,jer mi nikada necemo priznati Kosovo i Metohiju!

   • Filip says:

    Čak i da je tačno šta amerikanci tvrde (u praksu se potvrđuje sasvim suprotno) oni nas svojim ponašanem guraju Rusima Od njihovog okrilja Srbe će da zaboli glava Oni jednostavno nemaju milosti prema svojim sugrađanima a kamoli prema nama Nama su odredili ulogu žrtve i tako se treba ponašati

 4. Laki says:

  Ameri znajući šta jih čeka u Bondstilu, uporno hoče da promene usmerenje Stbije ka Rusiji, posle 99' godine kada je naša zemlja bombardovana, Srbija nema na koga da se osloni sem na Rusiju i Kinu. Nato je pokazao svoj pravi obraz, nisu u stanju da prime sve zemlje balkana zajedno nego su napravili dvojne aršine i standarde. Smeta jim Srbija kakve god veličine i jačine. Za NATO je crna rupa u Evropi jedina Srbija koja mora da padne pod raznoraznim pritiscima kako oni to zamišljaju. Sve se svodi na BG-Šumadija bez Kosova, Vojvodine, Raške i Vlaslške republike, mislim da će se Srbija i dalje boriti dignute glave, nepredajući ni jedan metar svoje teritorije, pa makar i bez ulazka u EU sa Rusijom i Kinom na čelu...

 5. persida says:

  Ma, da, oslonite se na nas koji smo vas bombardovali i koji vas ucenjujemo i ponizavamo na dnevnoj bazi. To mozemo samo mi, vas idealni saveznik u potpunoj propasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *