NOVI PROBLEM: U Ukrajini će se desiti još jedan „Majdan“ ili će nova vlast morati da likvidira ekstremne desničare

NOVI PROBLEM: U Ukrajini će se desiti još jedan „Majdan“ ili će nova vlast morati da likvidira ekstremne desničare

29 marta 2014

5pHagsg UkraineUkrajina ili će dobiti neonacistički nastavak „evromajdana” ili će na svom primeru ponovo potvrditi da revolucije „jedu svoju decu”.

Ekstremna organizacija Desni sektor, čiji lider (Dmitrij Jaroš) je objavio da će se kandidovati za šefa države na izborima zakazanim za 25. maj, nije pokušala novi juriš na parlament u Kijevu, ali ne odustaje od svoja dva osnovna zahteva: da vd ministra policije, Arsen Avakov, bude smenjen i da budu izvedeni pred sud svi koji su na bilo koji način umešani u ubistvo njegovog koordinatora za zapadnu Ukrajinu Aleksandra Muzička (Saška Bilog).

Pristali su na ubeđivanja da se nakratko odlože – da bi dali priliku pučističkom vd predsednika Ukrajine Aleksandru Turčinovu da „ubedi” Avakova da odstupi. On, međutim, to odbija.

„Nije problem moja ostavka- naglasio je Avakov – već to kuda će potom krenuti zemlja. Hoćemo li postati zemlja pobedničkih bandi poput Somalije ili ćemo biti zemlja poretka. Ja sam za poredak”.

Avakov je, čak, Desni sektor nazvao „bandom somalijskog tipa” i vrši pritisak na Turčinova i Jacenjuka (pučističkog vd premijera) da se ta organizacija, koja je među najzaslužnijim za državni prevrat u Ukrajini, trajno zabrani.

Danas su, inače, Vrhovnu Radu od „sektorovaca” – umesto policije – čuvali pripadnici Samoodbrane Majdana. Simptomatično je da su u rukama držali plakate na kojima je pisalo: „Desni sektore, kupi sebi malo mozga!” i „Nasiljem samo pomažeš Putinu!”

U isto ih je ubeđivao i poslanik Oleg Ljaško, poznat po svojoj rusofobskoj poziciji. On je bio krajnje otvoren: „Oni koji jurišaju na Vrhovnu Radu – rade za Putina”.

Čak je Turčinov „sektorovcima” poručio: „Pokušaj zauzimanja Vrhovne Rade je ruska provokacija”

Kijevska novinarka Marija Žartovska, koja se u vreme prvog pokušaja juriša nalazila u opkoljenoj Vrhovnoj Radi, posvedočila je da je u napadu učestovalo oko 250 „sektorovaca”, ali da je oko zgrade bilo jooš oko 2.000 njihovih pristalica. Svi sa maskama i palicama raznih tipova.

Prema njenim rečima, tražili su lustraciju u celoj Ukrajini i „tribunal za Avakova i Tenjuha” (smenjenog ministra odbrane). Pri tom su skandirali: „Udri bandu! Revolucija, revolucija! Vlada je izdala Krim! Sve pod sud!”

Moskovski politikolog Sergej Markov procenjuje: „Jaroš je pomislio da su svragavanje Janukoviča i hunta sa majdana na vlasti njegova pobeda, a ispostavilo se da je to njegov korak ka smrti. Uzalud Desni sektor šturmuje Vrhovnu Radu. Sve je već rešeno. „Sektorovci” više nisu potrebni SAD i osuđeni su na fizičko ili političko uništenje. Jaroš se može spasiti jedino ako se preda Rusiji.”

Svoje poslednje reči Markov razjašnjava ovako: „To jedino može jaroša spasiti od likvidacije. Jer, u Rusiji će mu suditi i osuditi na doživotnu robiju, ali neće biti ubijen. A u sudu bi mogao – da bi napakostio svijim neprijateljima – i da kaže istinu”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *