NOVI PROBLEMI: Stvara se nova Islamska država?! I to na Mediteranu!

NOVI PROBLEMI: Stvara se nova Islamska država?! I to na Mediteranu!

11 novembra 2014

1951127063U prohladnoj noći bradati militanti okupili su se na pozornici okićenoj šarenom svetlošću u libijskom gradu Derna, smeštenom na mediteranskoj obali, koji se godinama smatra zloglasnim libijskim središtem džihadista radikala. Uz urlike i pevanje, obećali su vernost Islamskoj državi.

Na tom okupljanju, održanom prije 10 dana, militanti su Dernu proglasili prvim gradom izvan Iraka i Sirije, koji se pridružio kalifatu nazvanom Islamska država.

I u maniri Islamske države, Derna je već postala poprište javnih smaknuća, bičevanja stanovnika optuženih da ne žive po šerijatskim pravilima, kao i prisilne segregacije učenika i učenica.

Preuzimanje ovog grada, koji je 1600 kilometara udaljen od najbliže teritorije koji se nalazi pod kontorlom Islamske države, otkriva pogled u načinu na koji islamisti iskorišćavaju lokalne uslove.

Grad sada vodi emir, identifikovan kao Muhamed Abdulah, jemenski militant koji je u Dernu poslat iz Sirije. Osim njega, u ovaj grad su početkom godine iz Iraka i Sirije došli mnogi islamisti kako bi stvorili klimu za preuzimanje grada. Put su sebi utrli ubijajući suparnike.

Zastrašujuća je činjenica kako upravo Derna može postati model za dalja širenja Islamske države delom sveta. Naime, u Libanonu je nedavno zabeležen slučaj da je vojska zarobila veći broj militanata za koje se veruje da su planirali preuzeti nekoliko sela na severu zemlje i u njima proglasiti kalifat.

Špijuni opovrgavaju tvrdnju o Islamskoj državi u koju niko nije posumnjao!

U celoj toj regiji nekoliko militantskih grupa obavezalo se na vernost svom vođi Abu Bakr al-Baghdadiju. No, nigde nije zabeležena takva jedinstvena teritorija kao što je Derna.

Zavet vernosti u Derni daje Islamskoj državi uporište u Libiji, u naftom bogatoj severnoafričkoj zemlji čija je vlada u potpunom kolapsu i haosu još otkako je 2011. godine ubijen Muamer al-Gadafi.

Ekstremisti su od Derne napravili svoje utočište 1980-ih i 1990-ih godina tokom pobune protiv Gadafija.

Upravo je Darna bila glavni izvor libijskih džihadista i bombaša samoubica koji su delovali u Iraku nakon američke invazije. Čitave brigade stanovnika Derne bore se u sirijskom građanskom ratu.

Ovog proleća veliki broj libijskih džihadista se s grupom boraca Islamske države vratio kući u Dernu.

Povratnici, poznati kao Batar Grupa, osnovala je novu frakciju nazvanu ‘Shura veće za omladinu islama’ i time je počelo okupljanje svih lokalnih militanata koji se žele pridružiti Islamskoj državi. Nakon toga krenuli su mnogi obračuni i s ostalim militantnim grupama, pogubljenja i pozicioniranje na vlasti u gradu.

Sada su sve vladine zgrade u Derni obeležene Islamskom državom. Gradom patroliraju automobili s logom Islamske države. Žene sve više nose ultrakonzervativna pokrivala za telo. Maskirani muškarci bičevali su jednog mladića kojeg su uhvatili u pijanom stanju.

Muška deca odvojena su od ženske, iz škola su izbačeni predmeti istorija i geografija….

Uglavnom, događa se ‘kopija’ Islamske države kakva se pozicionirala u Iraku i Siriji.

(Dnevnik.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Robert Lucas says:

    Treba ih sravniti sa zemljom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *