NOVI PROBLEMI ZA BRITANIJU: Škoti traže ponavljanje referenduma, sada je većina za nezavisnost

NOVI PROBLEMI ZA BRITANIJU: Škoti traže ponavljanje referenduma, sada je većina za nezavisnost

3 novembra 2014

BRITAIN-SCOTLAND-POLITICS-REFERENDUMSamo šest nedelja nakon referenduma na kojem je Škotska odbila nezavisnost sa 55:45 % glasova, nova anketa YouGov koju je sproveo Times otkrila je da bi 52% Škotlanđana sada podržalo otcepljenje.

Ove brojke bi mogle da inspirišu Škotsku nacionalističku partiju (SNP), koja se zalaže za nezavisnost i koja želi da se novi referendum održi što pre.

Ponovno glasanje o tome da li bi Škotska trebalo da ostane u svojoj 300 godina dugoj uniji sa Engleskom, moglo bi da se pokrene 2017. godine ako Ujedinjeno Kraljevstvo izglasa da napusti Evropsku uniju.

Škotlanđani su više proevropski orijentisani od Engleske i žele da ostanu u Evropskoj uniji.

Dok Škotlanđani smatraju da su rezultati poslednjeg referenduma podelili njihovu državu, anketa koju je sproveo STV otkrila je da 2/3 Škotlanđana želi novi referendum u narednoj deceniji.

Rezultati YouGov ankete pojavili su se nakon što je Škotska radnička partija pretrpela lošu nedelju. Johan Lamont, vođa partije, dao je ostavku zbog oštrih kritika glavnog štaba partije u Londonu, uz tvrdnje da je škotski ogranak partije u Londonu samo „poslovnica“.

Anketa je pokazala da samo 22% Škotlanđana veruje da Radnička partija dobro predstavlja njihove interese, dok 65% smatra da partija uopšte ne radi posao dobro.

Brojke su takođe pokazale da Škotlanđani veruju da je Lamont dobro uradio, jer je 58% njih podržalo njegovu odluku da da otkaz. Četvrtina ispitanika rekla je da Škotska radnička partija nema slobodu u donošenju odluka koje se razlikuju od Radničke partije uopšte.

Od Džima Marfija, na koga se tipuje da će preuzeti partiju u Škotskoj, očekuje se da će kao deo svoje kampanje reći da Radnička partija nema viziju za Škotsku.

„Ako Radnička partija želi da pobedi prvo moramo promeniti sebe. Škotlanđani jasno žele promene. Žele da žive bolje i žele da Radnička partija bude deo tog poboljšanja. Ipak, kada nas pogledaju, oni misle da mi ne slušamo. Zaista tako izgleda sa njihovog stanovišta, ko može da ih krivi?“, rekao je Marfi pred svojim pristalicama u Edinburgu.

Ujedinjeno Kraljevstvo se sastoji iz Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. U Engleskoj se nalazi 85% stanovništva, ali Škotska, sa stanovništvom ispod 5 miliona, bogatija je u prirodnim resursima i poseduje oko trećinu ukupnog zemljišta Ujedinjenog Kraljevstva.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. jovic sasa says:

    Cak i kad bi rezultat referenduma bio drugaciji od trenutnog Englezi ni u ludilu to ne bi dozvolili.Pa slozicete se sa mnom ipak bi to bio udarac u ponos Njenog Velicanstva i cela Evropa bi se nasla u ratu jer bi svi posli primerom Skota(Spanija,Portugal,Grcka,Francuska....).zato do njihovog odvajanja od engleske ne dolazi u obzir i po cenu upotrebe sile da se to spreci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *