NOVI PROJEKAT EVROPE – Granica Austrougarske i Otomanskog carstva

NOVI PROJEKAT EVROPE – Granica Austrougarske i Otomanskog carstva

16 septembra 2013

1757Bečki tim naučnika namjerava da dokaže da je vojna granica između nekadašnje Habsburške monarhije i Osmanskog carstva bila prva moderna granica Evrope.

Svaka granica koja razdvaja teritorije država ispunjava različite zadatke, a to je danas isto kao i prije stotinu godina, a promijenili su se samo izgled granica i nadzor.

Do sada su istoričari polazili od toga da su granice do 19. vijeka u Evropi bile samo zone prelaska koje su tek nastajanjem nacionalnih država zamijenjene tzv. linearnim granicama.

Takozana vojna granica koja je od 16. vijeka razdvajala Habsburšku monarhiju od Osmanskog carstva, koja je išla preko Balkana, pokazuje niz posebnosti, zbog čega istoričari namjeravaju da je posebno istraže.

Pod nazivom “Kontrola mobilnosti osmanskih migranata u Habsburškoj monarhiji, 1739-1791 – jedan korak ka modernoj državnosti”, naučnici pokušavaju da dokažu da je ta granica već od 18. vijeka bila linearna granica, i da je Habsburška monarhija paralelno tome razvila državnu migracionu politiku, što su pokazala predistraživanja Jovana Pešalja sa Instituta za privrednu i socijalnu istoriju bečkog Univerziteta.

Šef projekta Jozef Emer smatra da, ako se dokažu ove teze, Evropa mora da mijenja svoju istoriju, jer bi to značilo da je vojna granica bila prava moderna linearna granica u evropskoj istoriji.

U naredne dvije godine, Pešalj će obići arhive u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Mađarskoj, a planirana je i saradnja sa turskim kolegama kako bi prikupio što veći broj dokaza.

Na osnovu različitih izvora naučnici žele da rekonstruišu kako se odvijala granična kontrola, a posebno ih interesuju veliki granični punktovi vojne granice između Jadranskog mora i “istorijskog” Banata, koji su imali dvostruku funkciju carinsku i karantinsku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *