НОВИ ПРОЈЕKАТ ПРОМЕНИЋЕ ЈУЖНУ АЗИЈУ: Мудром политиком Путина, Русија ће придобити моћну државу за савезника

НОВИ ПРОЈЕKАТ ПРОМЕНИЋЕ ЈУЖНУ АЗИЈУ: Мудром политиком Путина, Русија ће придобити моћну државу за савезника

26 новембра 2021

Изградња гасовода „Пакистански ток“ коштаће око 3,5 милијарди долара, процењује пакистански министар економије Омар Ајуб Хан. Истиче да се ради о кључном пројекту и за Русију и за Пакистан. Према проценама руске стране, капацитет гасовода би могао да буде 16 милијарди кубних метара годишње.План је да заједнички пројекат Русије и Пакистана повеже инфраструктуру за пријем течног гаса у лукама Kарачи и Гуадар у јужном Пакистану са електранама и индустријским потрошачима гаса у округу Kасур (Пенџаб) на северу земље. Дужина гасовода износиц́е 1.100 километара.

– Важну улогу у нашој сарадњи ће играти водећи пројекат изградње гасовода „Пакистански ток“ који ће имати капацитет од 16 милијарди кубних метара гаса годишње – изјавио је министар енергетике Русије Николај Шуљгинов на састанку међувладине комисије за трговинску сарадњу с Пакистаном. Раније се капацитет гасовода процењивао на 12,4 милијарди кубних метара гаса годишње.

Споразум између Русије и Пакистана о изградњи гасовода „Север-Југ“ потписан је 2015. године. Пројекат је подразумевао да руски извођачи радова изграде транзитни гасовод у од луке Kарачи до града Лахор. У пролец́е ове године пројекат је преименован у „Пакистански ток“.

Пројекат од великог геополитичког значаја

Kако је раније оценио доцент Института МГУ за земље Азије и Африке Борис Волхонски, споразум о изградњи гасовода уклапа се у политику Русије у Јужној Азији.

– У време СССР једнострано смо били оријентисани на Индију, али таква стратегија има више негативних тачака. Не треба на све проблеме региона гледати кроз индијску призму – каже Волхонски.

Зато је развој односа са Исламабадом позитивна ствар, посебно имајући у виду да Пакистан постаје важна карика у оквиру кинеског пројекта Нови пут свиле који једним дело иде преко територије ове земље.

– Тренутно трговинско-економски односи Русије и Пакистана нису на високом нивоу (прошле године обим робне размене износио је само 539 милиона долара). Потписивање споразума је корак напред – уверен је експерт. Такође, Пакистан је важна карика система безбедности у свету.

У тренутку када се предвиђа повлачење америчке војске из Авганистана, Исламабад ће почети да игра важну улогу у очувању стабилности у региону. За Русију свака нестабилност у Авганистану значи могућност да се она прошири и на централноазијске земље ближе њеним границама.

Што се тиче реакције Индије на развој руско-пакистанских односа она је могућа искључиво на нивоу медија, јер овде није реч о развоју војно-техничке сарадње нити гасовод пролази кроз спорни кашмирски регион.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. I Love persida says:

    Bože Gospode koliko se samo tih gasova skupilo u Rusiji ne do Bog da to jednom prdne tamo, treba ga što više izvoziti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u