НОВИ РАТНИ СУКОБ У СРЦУ ЕВРОПЕ? „Пашће крв и добиће нови рат!“ (ВИДЕО)

NOVI RATNI SUKOB U SRCU EVROPE? „Pašće krv i dobiće novi rat!“ (VIDEO)

6 decembra 2020

U bliskoj budućnosti još jedan oružani sukob mogao bi se dogoditi u Ukrajini, vrlo sličan onome koji se desio u Donbasu, na istoku Ukrajine i koji je rezultirao sa više od 13.000 mrtvih.

Politikolog Aleksandar Semčenko, ekspert za Ukrajinu, izjavio je da očekuje novi sukob u Ukrajini, nakon što je ukrajinska bezbednosna služba SBU vršila pretres kuća u selu sa mađarskom većinom na zapadu Ukrajine.– Vidim sledeći scenario: Kijev će dovesti policijske ili čak vojne jedinice u Zakarpatje i lokalne organizacije će se tome usprotiviti. Pašće krv i Ukrajina će dobiti novi Donbas – pojasnio je Semčenko.

Zapadni deo Ukrajine, za razliku od proruskog Donbasa na istoku, okrenut je prema svojim najbližim susedima – Poljskoj i Mađarskoj. Osim što veliki broj Ukrajinaca iz zapadne Ukrajine radi u Poljskoj i Mađarskoj, stanovnici ovog dela države su i katoličke veroispovesti što ih dodatno zbližava sa te dve zemlje.

U Ukrajini živi više od 150.000 Mađara, što je sedmi najveći broj Mađara koji živi van matice. Uz dolinu Tise, delu Ukrajine ka mađarskoj granici, Mađari čine većinu.

Incident se desio krajem novembra u Transkarpatju kada je, prilikom inaguracije lokalnog seoskog veća, naglas pevana mađarska himna. Snimak se proširio internetom, a ubrzo je zvanični Kijev poslao ukrajinsku bezbednosnu službu da ispita slučaj na šta je reagovala i zvanična Budimpešta. Pre toga, Ukrajina je u oktobru stavila zabranu za ulazak dvojici mađarskih zvaničnika, optužujući ih da su se mešali u ukrajinske izbore.

Transkarpatje je nekad bilo deo Austrougarske.

Tenzije traju još od 2017. godine kada je mađarskoj manjini ograničena upotreba maternjeg jezika.

KOMENTARI5 komentara

 1. Karital says:

  Nije Mađarska, Rusija!

  • Belac suprematist says:

   Tako je, Mađarska je kao i npr. KROmanjonija pekinezer državica u kojima žive siromašni,prezaduženi vatikaneri.

  • uddu says:

   Ma nisu ni rusi ni mađari.Rumuniji je posle II-og svetskog rata uzeta teritorija (Bukovina )i pripojena tadašnjoj Ukrajinskoj SSR.Mislim da je i grad Černovci ceo pripojen Ukrajini.

 2. Pendrek says:

  Nije nas problem.

 3. Milan says:

  Manje verovatno. Zakarpatska oblast nalazi se u zapadnom delu Ukrajine, na jugu. Graniči se na istoku sa Slovačkom (obuhvata celu državnu granicu Slovačka- Ukrajina), a na jugu se graniči sa Madjarskom i Rumunijom. Ima 1 milion i 259 hiljada stanovnika, od čega su Ukrajinci 80 posto, a Madjari izmedju 12,1 i 12,7 posto. Oko 150 hiljada Madjara ne može da napravi novi Donbas na jugozapadu Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *