NOVI SAD: DS traži ostavku Vučevića

NOVI SAD: DS traži ostavku Vučevića

27 marta 2014

vucDemokratska stranka smatra da je u Novom Sadu došlo do potpunog kolapsa javnog sektora i da zato gradonačelnik Miloš Vučević mora da podnese ostavku.

Gradski odbor DS u saopštenju ističe da je „vlast Srpske napredne stranke, (čiji je Vučević funkcioner) i njihovih koalicionih partnera za samo dve godine dovela Novi Sad do potpunog kolapsa“.

„Kako su ugroženi zdravlje i bezbednost građana zahtevamo da se formira tim koji će hitno sanirati stanje i uspostaviti minimalno normalno funkcionisanje javnih službi, u suprotnom pozivamo Vučevića da hitno podnese ostavku“, dodaje DS. Novosadske demokrate navode i da će više od „15.000 malih sugrađana u predškolskoj ustanovi uskoro potpuno ostati bez hrane i higijenskih sredstava“.

U saopštenju se optužuje „Vučević da to stanje nemo gleda već godinu dana i ne želi da opredeli sredstva za normalno funkcionisanje“ predškolske ustanove.

Dodaje se i da je u štrajku jedno od nekada najprofitabilnijih preduzeća, Čistoća i da posledice tog štrajka mogu biti širenje zaraze i ugrožavanje zdravlja građana.

Novosadske demokrate u saopštenju navode da se „i u drugim javnim preduzećima najavljuju štrajkovi i prestanak rada“.

Podseća se ida je bezbednosna situacija u gradu loša i dodaje da su „u toku jedne noći, u dva odvojena incidenta povredjena tri mladića u tučama“.

Podsetimo, radnici Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz Novog Sada, danas su potpuno obustavili rad i nisu izašli na teren, jer, kako tvrde, dva meseca nisu dobili platu.

Kako su novosadski mediji preneli, radnici „Čistoće“ su obustavili rad, jer lošu situaciju u preduzeću trpe već dve godine, plate im kasne po nekoliko meseci, a onda dobiju određenu sumu, kako bi se „umirili“.

„Stalno nam obećavaju biće danas, biće sutra, prete nam, ucenjuju nas. Postalo je nepodnošljivo. Sad su i policiju doveli. U istom problemu su i oni koji su stalno zaposleni i oni koji su angažovani preko studentskih zadruga“, rekao je radnik „Čistoće“ Milovan Torba.

Iz uprave preduzeća se niko nije oglasio povodom štrajka, a na prozoru portirnice je zalepljeno obaveštenje da je „štrajk nezakonitjer nije najavljen poslodavcu i nije obezbeđen minimum procesa rada“.

Navodi se i da će ukoliko radnici „Čistoće“ ne odu na teren,Novosađani već danas osetiti problem gomilanja smeća, posebno na bulevarima i na glavnim putnim pravcima.

„Oni ne znaju da rade i vode preduzeće zbog kojeg je Novi Sad bio među najčistijima u Jugoslaviji. Oni su neznalice i gangsteri iz kriminogene skupine 3D i čega god su se dotakli u ovom gradu, sve su propastili, jer su došli da otmu, odnesu i ućare“, saopštila je LSV.

LSV u saopštenju upozorava da je pokret 3D u administraciji preduzeća zaposlio stranačke kadrove i rodjake, a za zapušten i prljav grad nisu krivi radnici koji štrajkuju, već upravo „rukovodstvo tog preduzeća“.

„Šta je drugo osim štrajka ostalo radnicima koji umeju da očiste i održavaju grad, kada ih je ta grupa dovela na rub egzistencije, kada ih ponižava i upropaštava“, dodala je LSV.

LSV je poručila da pokret 3D treba da prestane da se bavi političkim životom i komunalnim sistemima u Novom Sadu.

(B92)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *