Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021.

Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021.

14 oktobra 2016

pobeda_620x0

Novi Sad je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, zajedno sa Temišvarom i još jednim gradom iz Grčke, koji će biti izabran u narednih nekoliko nedelja, objavljeno je u Briselu.

Nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021″, koju je u četvrtak u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je istorijsku odluku da prvi grad van EU koji će poneti tu prestižnu titulu bude upravo Novi Sad.

Kako je saopšteno na internet stranici Grada, ta odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne aplikacije na 112 stranica. U završnoj fazi, e održana je i „odbrana“ kandidature uz višesatno usmeno predstavljanje aplikacije od strane delegacije sastavljene od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili Miloš Vučević, gradonačelnik i Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021.

– Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture- istakao je gradonačelnik Vučević.

– Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture. Ova titula potvrđuje da je kultura istinski pokretač pozitivnih promena u društvu koje pored stvaranja nematerijalnih vrednosti imaju i reperkusije na ekonomiju. Čestitam velikom timu koji je vredno i predano radio na aplikaciji Novi Sad 2021, svim Novosađanima koji su posredno učestvovali u tom poslu, i od srca se zahvaljujem kulturnim veleposlenicima koji su nam pružili nesebičnu podršku. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju – istakao je Vučević.

Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Grad Novi Sad će kroz projekat Novi Sad 2021 razviti svoj lokalni koncept i strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa, jačanju kulturne participacije, razvoju kulturnih i kreativnih industrija, decentralizaciji i međusektorskoj saradnji.

U finalnom nadmetanju za EPK 2021 iz zemalja kandidata za članstvo u EU, sa Novim Sadom se takmičio Herceg Novi.

Osvajanjem te prestižne titule naš grad će imati bolji pristup evropskim fondovima namenjenim bogaćenju kulturnih sadržaja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *