НОВИ ШАМАР СРБИЈИ: Европа награђује ШИПТАРЕ ЗБОГ ПОТЕЗА ПРОТИВ СРБА

NOVI ŠAMAR SRBIJI: Evropa nagrađuje ŠIPTARE ZBOG POTEZA PROTIV SRBA

29 marta 2019

Ukidanje viza za građane Kosova je sumanuta politika, a vratiće se Evropi kao bumerang, zbog nekontrolisanih migracija, a pre svega prodora islamskih fundamentalista, kaže za Sputnjik politikolog Jelena Vukoičić.

Evropski parlament usvojio je predlog Evropske komisije da se od članica Unije traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.

Odluka je doneta u trenutku kada se ne vidi mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, zbog donošenja platforme o pregovorima koja faktički zaustavlja briselski dijalog. Istovremeno, kosovski zvaničnici oglušuju se na pozive SAD i Evrope da ukinu sporne takse od 100 odsto na robu uvezenu iz Srbije.Dakle, Priština ne da nije kažnjena zbog neposlušnosti, već će biti i nagrađena ukidanjem viza za ulazak u zemlje Evropske unije.

Politikolog dr Jelena Vukoičić za Sputnjik kaže da ova odluka samo na prvi pogled deluje kontradiktorno, a kada se osvrnemo na tok briselskih pregovora, apsolutno je očekivana. Albanci nisu ispunili ništa od onoga na šta su se obavezali, nisu nikad došli ni blizu formiranja Zajednice srpskih opština, a to je osnovna stvar koju je Beograd tražio. Da li su imali nekakve sankcije zbog toga — nisu, podseća Vukoičićeva.

„Očigledno da je briselska politika prema njima vrlo popustljiva, da oni imaju neograničenu slobodu da rade šta hoće, i to koriste. To je sigurno i osnovni razlog zbog čega se ne ukidaju takse, to što njihovi mentori, prvenstveno mislim na Sjedinjene Američke Države, ali i na Brisel, očigledno ne vrše dovoljno jak pritisak na njih, iako imamo deklarativne izjave evropskih i američkih zvaničnika koje govore suprotno. Govore da Priština treba da ukine takse, ali politika iza zatvorenih vrata izgleda drugačije“, kaže Vukoičićeva.

Ona dodaje da smo, nažalost, godinama svedoci zapadne politike dvostrukih aršina koja ima jednu vrstu kriterijuma kada je u pitanju Srbija, koja je izložena neprekidnim pritiscima. Zapad Srbiju neprekidno optužuje za stvari koje apsolutno nisu njena krivica, podseća naša sagovornica.

„Sa druge strane, kosovski Albanci rade stvari koje su skandalozne, koje su apsolutno nedopustive, i za to ne dobijaju ni najblažu kritiku, a kamoli da trpe nekakve sankcije. Nije jasno šta Evropa smatra da će dobiti na taj način, jer je Srbija pokazala da nema nameru da kapitulira pred tim pritiscima“, kaže ona.

Vukoičićeva primećuje da se kod ove odluke radi o potpuno suprotstavljenim interesima briselske administracije i evropskih zemalja. Briselskoj administraciji, koja je pod jakim uticajem Vašingtona, ova odluka može da se vrati kao bumerang, a nažalost i građanima Evrope, upozorava naša sagovornica.

„Jasno je da ovakva sumanuta odluka ne može da bude u interesu evropskih zemalja koje su i te kako svesne opasnosti koja preti sa Kosova. Kao prvo, mislim na islamski ekstremizam, Kosovo je Meka islamskih ekstremista, ona je u samom vrhu po broju džihadista koji su se borili, a neki se i dalje nalaze u Siriji i Iraku. A drugo, zna se da su kosovski Albanci među potencijalno najbrojnijim migrantima kada je u pitanju teritorija Evrope. Ne mogu da se porede ni sa kim sa Balkana“, kaže Vukoičićeva.

Ona dodaje da je reč o sumanutoj politici koja je protiv interesa same Evrope, zemalja koje već trpe ogromne bezbednosne i rizike od nekontrolisanih migracija, a uvođenje Kosova u bezvizni režim to može samo da pojača.

Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od problema koje je Unija već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Branicevac says:

  Ovo je nova glupost EU! I ovo je dobro sad ce svi Siptri da navale u Zapadnu Eropu!

 2. Ivana says:

  I Vučiću šta kažeš tvoji najbolji prijatelji?

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ama ćutite, samo nek im daju da idu, neće ostati ni 1.

 4. Budi Bog s nama says:

  U Srpsku pokrajinu će ostanu samo Hači i Tači, a u Srbiju samo Vuči i Dači, a ostali svi marš na ples. Nema leba bez motike u nemačku bre da deduškama i babuškama perete guze kad nećete mir i bratstvo i da uživate onda jedite produkte iz staračkog doma, teli ste zapad a on pomalo smrdi da ne možeš ni da dišeš, ali ako se kući vratiš čekaju te samo tvoji političari i nemaština u kontejnerima sa ne razvrstanim otpadom tj. domaća smrdljiva bajka. A sad svi na svoje radne zadatke - Živeli!

 5. Budi Bog s nama says:

  Ako se i oni Srbi sa severa Kosova računaju kao građani Kosova sa ukinutim vizama ovo im je jedina šansa da se spasu, sa druge strane ostaće Kosovo bez srba građana osim monaha po svetinjama. Nego sad i ja razmišljam kako otići kao povratnik na Kosovo i da ti odande ukinu vizu za evropske obećane zemlje. E da nisam srbin pa da ne znam za rupe u zakonu, pogotovu ako je glup.

 6. Velika Metla says:

  Ukidanje viza za građane Kosova je sumanuta politika, a vratiće se Evropi kao bumerang, zbog nekontrolisanih migracija, a pre svega prodora islamskih fundamentalista, kaže za Sputnjik politikolog Jelena Vukoičić. Je li se ova Jelena to kao nešto zabrinula što će islamisti i teroristi otići,nagrnuti,u JEvropu? Pa neka će! Neka ih pobiju što više to bolje,ionako ovakvi današnji Jevropljani ne vrede ni pišljiva boba!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *