НОВИ ШАМАР ЗАПАДУ: Путин и Ципрас пронашли заједнички језик

NOVI ŠAMAR ZAPADU: Putin i Cipras pronašli zajednički jezik

8 aprila 2015

Putin Tsipras 3643Grčka se ne slaže sa logikom sankcija uvedenih protiv Rusije, to je faktički ekonomski rat, koji može dovesti do novog hladnog rata, izjavio grčki premijer Aleksis Cipras posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je istakao da će Atina koristiti svoje prisustvo u evropskim institucijama za uspostavljanje dijaloga između EU i Rusije.

Grčki premijer je rekao da je u Moskvu došao da izgradi ekonomske veze sa Rusijom.

„Mi ne delimo potpuno stav EU prema ekonomskim sankcijama protiv Rusije. Zalagaćemo se za novo rešenje zasnovano na dijalogu“, kazao je Cipras i dodao da se Grčka „otvoreno ne slaže“ sa evropskim antiruskim sankcijama, jer bi ekonomski rat EU protiv Rusije mogao da vodi novom hladnom ratu.

Naravno da su sankcije pogodile rusko-grčku saradnju u oblasti poljoprivrede, naveo je Putin i dodao:“Ali danas smo pokušali da uspostavimo saradnju uprkos sankcijama.“

„Grčka privreda je pretrpela veliku štetu zbog kontrasankcija, koje se odnose i na grčku robu… Odlično razumemo da su uzvratne mere bile odgovor na sankcije s čijom se logikom ne slažemo. I naše neslaganje smo javno izrazili“, rekao je Cipras i napomenuo da je Grčka više puta pokretala tu temu na različitim samitima EU.

Grčka nije tražila finansijku pomoć

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Grčka nije tražila finansijsku pomoć od Moskve, ali je rekao da se krediti mogu dati za realizovanje zajedničkih projekata.

„Ne radi se o pomoći, nego o saradnji, pa i u finansijskoj oblasti, vezanoj za konkretne krupne projekte“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare i dodao:

„Ako budemo realizovali neki veliki projekat koji će donositi prihod Grčkoj, znači da se od tih prihoda mogu otplatiti i krediti o kojima smo danas usput govorili.“

Prema rečima ruskog predsednika, u razgovorima s Ciprasom razmatrana su pitanja saradnje u različitim sektorima ekonomije, pa i u mogućnost realizacije velikih projekata u sferi energetike uključujući Turski tok.

„Samo od grčke vlade, nakon što se razrade sva tehnička i ekonomska pitanja, zavisiće da li će Grčka uzeti učešća u realizaciji to g projekta ili neće“, naveo je Putin.

Prema njegovom mišljenju, učešće Grčke u Turskom toku podiglo bi njen geopolitički status, ona bi postala velika tranzitna zemlja za čitav jug Evrope, a možda čak i Centralne Evrope i „dobijaće popriličan novac za tranzit — radi se o stotinama miliona evra godišnje“.

Putin je dodao da je Rusija spremna i da učestvuje na tenderima za privatizaciju u Grčkoj, pri čemu računa da neće imati lošije uslove od drugih partnera.

Prema rečima ruskog lidera, bilo je reči i o odnosima Rusije i EU.

„Uverili smo naše grčke kolegeu u  nameru Rusije da se sprovedu sporazumi iz Minska kako bi se rešio sukob u istočnoj Ukrajini“, dodao je Putin.

Grčki premijer je istakao da je zahvalan predsedniku Putinu na, kako se iizrazio, novo proleće u odnosima dve zemlje.

„Imamo proleće u rusko-grčkim odnosima“, rekao je Cipars.“ Grčka je suverena država i iskorističe svoju geopolitičku ulogu kao evropska zemlja. Iskoristićemo sve mogućnosti da podstaknemo saradnju sa Rusijom“, naveo je Cipras i dodao da će dve zemlje unaprediti veze u oblasti obrazovanja i kulture, a iizrazio je nadu da Grčka može postati „energetski hab“ u evropskom regionu.

Rusija i Grčka su potpisali zajednički akcioni plan za 2015-1016. Nakon susreta Putina i Ciprasa potpisana je i njihova zajednička izjava povodom jubilarnog Dana pobede. Među dokumentima koji su potpisani je i  zajednički memorandum o održavanju tokom 2016. Godine Rusije u Grčkoj i Godine Grčke u Rusiji.

Nemoguće izuzeti Grčku iz embarga

Embargo na prehrambene proizvode, koje je Rusija uvela kao odgovor na sankcije, pogodio je Grčku, ali nemoguće je napraviti izuzetak za jednu zemlju EU, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, izlaz iz situacije može biti formiranje  zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede.

Cipras je rekao da projekti poput Turskog toka imaju zadatak stabilizacije situacije u regionu.

„Projekti takvog kalibra stvaraju mogućnost za stabilizaciju i bezbednost u regionu u celini. Smatramo da ne možemo da promenimo naziv Turskog toka, ali da će upravo to poboljšati naše odnose s Turskom, zato smo, uvek poštujući institucionalne okvire, otvoreni za razmatranje mogućnosti takvog finansiranja koje određuje naše članstvo u EU kao i grčko zakonodavstvo“; objasnio je Cipras.

Obnoviti partnerstvo

Putin je, ranije danas, na početku sastanka sa Ciprasom, izjavio je da je potrebno razmotriti šta Rusija i Grčka mogu da urade da se vrati tempo rasta trgovinskog prometa između dve zemlje.

„Donedavno Rusija je bila vodeći trgovinsko-ekonomski partner Grčke i zauzimala prvo mesto u trgovinskoj razmeni: od 2009. godine do 2013. godine trgovinski promet između naših zemalja porastao je više od dva puta. Nažalost, prošle godine se smanjio za 40 odsto i zato je, čini mi se, Vaša poseta došla u pravi čas, jer treba da proanaliziramo šta bismo mogli zajedno da uradimo da se povrati raniji tempo rasta“, rekao je Putin u razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Predsednik Rusije je naveo da se raduje što se upoznao sa premijerom Grčke i da mu je posebno drago da ga vidi u Moskvi uoči proslave pravoslavnog Vaskrsa.

„I naravno, u vezi s tim, želeo bih da navedem specifičnost naših odnosa, imajući u vidu, upravo, naše opšte duhovne korene“.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. srb says:

    Nisam bash siguran da su nasli zajednicki jezik. Slika je poprilicno kisela.

  2. Toma says:

    Sve dok Grcka ima tesne veze sa EU,zajednicki jezik nije moguc.Pogotovu je Grcka jako vezana za NATO i tu je Amerika nikada zbog Sredozemlja nece ispustiti iz svojih ruku.Posto je Putin rekao da se ne moze izuzeti jedna zemlja EU iz embarga koji im je uvela Rusija,jasno je da nije to to sto je Grcka ocekivala.Mora da uradi mnogo vise.Nemoguce je sedeti na dve stolice.Mozda i moze nekako jedno vreme dok se jedna ne pocne razmicati,a onda se pada.

  3. milan says:

    Problem Grčke je u njoj samoj! Jednostavno nitko ali nitko ti nece danas dati nešto badave, na lepe oči! Ako si uspešan...tada ti svi dodju da ti popuše, pa i tvoje nebuloze! Kako reče jedan, moje žene rodjak, daj ti meni milion Evra, pa sa vidiš pameti u mene! No kao što rekoh pameti imaš ili nemaš, nažalost jedini kriterij danas je financijska uspešnost. Kako si uspeo, e to se nekada dokazuje kao pošteno i tada si i samo tada u problemu. Obično se dokazivanje mora pre svega politički opravdati, a to je nužno dinamička kategorija. Naime, ako si u aktualnom političkom zamahu, trendu, tada nitko i ne sme da postavi pitanje korektnosti ostvarenoga financijskoga bogatstva. Znači generalno govoreči sve ama baš sve je u komunikaciji iz koje se i prividi poštenja opravdavaju kroz tu magiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *