НОВИ САВЕЗ НА ПОМОЛУ!? Лукашенко нашао новог савезника…

NOVI SAVEZ NA POMOLU!? Lukašenko našao novog saveznika…

27 maja 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u septembru 2019. godine izjavio da će preduzeti korake ka saradnji sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim kako bi Minsk stvorio sopstvenu raketu.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je želju da sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovara o mogućoj saradnji u izradi raketa. Prethodno sugerišući mogućnost izgradnje kineskih projektila u Belorusiji, Lukašenko je insistirao na tome da ne bi trebalo biti “zavisnosti” od stranih aktera.“Dozvolite mi da to pregovaram na svom nivou. Spreman sam da pregovaram o tome sa Si Đinpingom, mislim da to neće biti problem”, rekao je predsednik.

Izjava je usledila nakon što je Lukašenko informisan o stanju raketnog razvoja u Belorusiji i izgradnji kineskih raketa.

Konkretno, rečeno mu je za uspešne korake ka razvoju i eventualnom postavljanju sopstvenih raketa u zemlji, koji bi mogli uništiti ciljeve udaljene i do 300 kilometara.

Ranije je Lukašenko rekao da Rusija ne želi da sarađuje sa Belorusijom na razvoju raketa i odbija je da obezbedi poligone, te komentare je Moskva označila kao “neutemeljene optužbe”, rekavši da Rusija nema takve poligone, već da ih iznajmljuje u Kazahstanu.

(logicno.com)

KOMENTARI14 komentara

 1. persida says:

  A sta ce tebi rakete, kad ni Rusi svoje ne smeju da ispale. Ovaj se cinio normalnim, ali izgleda da je prolupao.

  • zaliv.net says:

   Perso idi u kujnu zagorece ti serpica...

  • milos says:

   Izgleda da su mu Rusi zavrnuli slavinu pa trazi sponzore

  • Miraš says:

   Kad krene napad na zemlju tada niko više ne postavlja pitanje da li ćemo se braniti. Oblik države Belorusije je prilično isturen ka zapadu i većim delom je okružena nato državama: na severu Letonija, na severozapadu Litvanija, na zapadu Poljska, i sa juga Ukrajina. Putin je u avgustu prošle godine izjavio da će Moskva biti primorana da otpočne razvoj novih nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa koje se lansiraju sa zemlje – ukoliko SAD, nakon ukidanja Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom, budu počele proizvodnju sličnih projektila. Da li je Rusija dosad počela sa proizvodnjom tih raketa? Koga sve SAD i NATO mogu da napadnu iz Poljske? Belorusija pravcem zapad-istok dugačka je 650 km, a sever jug 560 km. Njoj trebaju rakete tog dometa od najmanje 300 km. Da li će iz Poljske napasti samo kalinjingradsku oblast? Belorusija ne sme ostati bez adekvatne odbrane, pa da prodje slično kao bivša Jugoslavija. Pogledaj kako se 1812 odvijao napad Napoleona na Rusiju, napad je išao iz više pravaca, centralni pravac napada odvijao se preko Belorusije, a taktika je bila povlačenje i ostavljanje spržene zemlje, zatim su prešli u Rusiju pa je spaljena i Moskva.

 2. politikant says:

  Njega nazalost ceka sudbina Janukovicha, preci ce crtu nakon koje vise nece biti povratka. Jedino je neizvesno kao ce Rusija reagovati. Lazanski je jednom prilikom izjavio da bi Rusija usla u nuklearni rat zbog Belorusije - naravno zbog sopstvenih interesa.

  • Rjurik says:

   Pa Belorusija je Ruski "posebni" interes, isto kao i ostale Ruske zemlje, Ukrajina, Prusija, Borusija, KOrusija(Koruska) Malorusija...

  • E.Lirsch says:

   Putko je prepustio Ruski narod u Ukraini velikom demonu Vatikanskom i NATO-fasistima i to bez borbe i rata. Izgubice akrep i Belorusiju. Njemu je i Rusija prevelika.

   • Slobodanka says:

    Ukrajinci su se sami i sa radošću prepustili zapadnim demonima. Nije im Putin tata da ide da ih spašava.

    • test01 says:

     Covek je lepo rekao "Ruski narod" pa ako im predsednik velike Rusije nije "tata" a granice se sa Ukrajinom, sta onda Srbi da ocekuju od Rusije...

     • Slobodanka says:

      E nasledili su i oni avnojevske granice > sovjetske avnojevske granice, da ih tako nazovem. Ukrajina je samostalna i međunarodno priznata država od 1991. godine, u ovakvim granicama. Rat između Ruske federacije i Ukrajine vodio bi se kao ratni sukob između crnomorskih država. Posledica takvog rata, a po konvenciji iz Montrea, bila bi da ruska ratna crnomorska flota ne može da izađe kroz Bosfor u Sredozemno more. Duž linije razgraničenja na istoku Ukrajine povremeno su letele najsposobnije američke bespilotne letelice sa zadatkom da otkriju da li snage Ruske federacije prelaze državnu granicu Rusija Ukrajina. Hteli su da na osnovu snimaka dokažu da je u sukob u Donbasu umešana susedna Rusija. Da su to otkrili onda da li bi Turska mogla da izvrši blokadu ruskih ratnih brodova u Bosoforu? Da, i to sa lakoćom jer prolaz je u najužem delu širok 700 metara. U tom slučaju Rusija može da zaboravi svoj izlaz u Sredozemno more, a to znači izolacija Rusije od toplih mora. To bi bio veliki uspeh za ceo Zapad. Posle toga Ruski ratni brodovi bi jedino mogla na severu iz Sankt Peterburga kroz Baltičko more da izlaze u severni deo Atlanskog okeana i da zatim plove ka jugu do Portugala da zatim skrenu u Sredozemno more i da plove duž severa Afrike te da doplove do Sirije. To je duža plovidba i jako spora u odnosu na plovidbu iz Crnog mora, zato što je spora rizična je za ruske snage u Siriji i za samu Siriju. ... Zašto Putin trpi Tursku silu u Siriji? Iz istog razloga jer i Turska je crnomorska zemlja s tim da po toj konvenciji za Tursku važi da ako se ona nađe u ratu , i to bez obzira ko ga je izazavao, odmah može da zaustavi prolaz svih ratnih brodova kroz Bosfor. To opet nikako ne odgovara Rusiji. Zato su i sada krajem 2019 početkom 2020 američki predstavnici nagovarali Tursku da zarati protiv Rusije. Zemlja takve veličine i snage, ali eto prirodno geografski ograničena je na jedan tako uzak izlaz ka Sredozemlju. To SAD i NATO stalno studiraju kako da uspeju da velikoj Rusiji zatvore taj uski izlaz, ali evo dosad nisu uspeli. Shvatite da Rusija je izbegla puno podlih igara da se ne nađe u klopci i zatvorena u Crno more.

     • Slobodanka says:

      To da Rusija sačuva izlaz kroz Bosfor za izlaz njenih ratnih brodova važno je i za nas, za očuvanje našeg mira tojest da se ne usude da nas ponovo napadnu. A po potrebi i za našu zaštitu. Rusija može iz Crnog mora sa svojih ratnih brodova da gađa mete na celom Balkanu. Ipak da je zatvorena u Crno more i da se tamo odvijaju ratni sukobi takvu situaciju bi NATO mogao da iskoristi za novi vojni napad na Srbiju. Crno more-Bosfor-Egej-Jonsko-Jadransko more. Ali čim bi ruski brod pojavio se u Jonskom moru hijene bi se razbežale. ... Zašto je NATO-u uopšte bila potrebna manja i slabija članica poput Crne Gore? Ne zbog Crne Gore i njene vojne sile, nego ako je Crna Gora u NATO-u onda je Srbija potpuno opkoljena. Bez obzira na to spašava nas veliki domet ispaljenih raketa sa ruskih ratnih brodova, podmornica i posebno još iz aviona. Rusija je sve to demonstrirala tokom rata u Siriji. E kad se to zna onda ne smeju da naprave ni novi napad naprimer na Srbiju. Koliko puta su napali Irak, pa tako mogu i nas dvaput.

     • Slobodanka says:

      Dok god iz Kijeva nema poziva upućenog Rusiji da im ona pruži vojnu pomoć, Rusija ne sme tamo da se meša. Damask je poslao takav poziv i napravio ugovor o tome, a Kijev nije. ... Rusija je u novijem vremenu postigla povećani domet raketa, sećate se kako su za Putinov rođendan ispaljivali rakete sa fregate u Kaspijskom moru preko cele teritorije Irana do ciljeva u Siriji. A da je domet tih raketa kraći Amerikanci bi odvažnije ratovali na Bliskom istoku. Moguće da bi i na Balkanu već poklopili ostatak zemalja.

      • Slobodanka says:

       Rusija ne sme u Ukrajini primetno da se meša. Znači tih 7-8 miliona Rusa u Ukrajini mora da bude strpljivo ili da se sami izbore protiv kijevskog režima kako znaju i umeju. Zatim imaju oni i kozačke gene, te zašto ih ne iskoriste? Zelenski je izgledao da će biti bolji predsednik, on i jeste bolji od Porošenka, ali bez obzira što je predsednik vojska i policija Ukrajine nisu u njegovim rukama. Moćni zapad mu nije dao odrešene ruke, nego ta mesta drže ljudi koji bi svaki čas krenuli u nove provokacije u Donbasu i po mogućstvu i ka Rusiji. ... Mora da se najpre završi rat u Siriji, ali čak i posle toga eventualni primetni vojni sukob Rusija-Ukrajina, odmah bi iskoristili da naprave pogoršanje u Siriji.

     • Slobodanka says:

      Kad Erdogan pominje izgradnju Istanbulskog kanala on uvek naglašava da za taj kanal ne bi važile odredbe Konvencije iz Montrea. On zapravo želi izgradnjom tog kanala da omogući da ratni brodovi NATO zemalja dolaze u što većem broju u Crno more i da poraze Rusiju. Naime Konvencija iz Montrea i njih ograničava u pogledu broja brodova koji mogu biti u Crnom moru, zatim moraju da se najave itd. Svih tih ograničenja ne bi bilo ako bi "nikao" Istanbulski kanal. Ali njegova izgradnja bila bi veoma skupa. To samo dokazuje da je Erdogan fanatični ludak. Godine 2016 život su mu spasile ruske službe, ali on i dalje želi da porazi Rusiju. Da Vas pitam da li bi vi ratovali pod ovakvim uslovima pod kojim Rusija danas ratuje?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *