НОВИ САВЕЗ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Израел и Турска закопали ратне секире и крећу на Русију!

NOVI SAVEZ PROTIV RUSIJE: Izrael i Turska zakopali ratne sekire i kreću na Rusiju!

23 decembra 2015

13920617000359_PhotoIIzrael i Turska postigli su preliminarni sporazum o normalizaciji odnosa. Do prekida odnosa došlo je 2010. godine, kada su turski brodovi pokušali da probiju blokadu Sektora Gaze a deset građana Turske je poginulo.

Prema zvaničnim podacima, Turska i Izrael su ugovorili razmenu ambasadora. Osim toga, Ankara planira da gradi gasovod iz Izraela.

Poslanik turske opozicione Narodne republikanske stranke Ozturk Jilmaz kaže za Sputnjik da zbog krize u odnosima sa Moskvom, Ankara hitno traži zamenu za ruski gas.

Ali kako ističe političar, Turska je 2010. godine postavila tri uslova za normalizaciju: zvanično izvinjenje izraelskog rukovodstva, isplatu nadoknade rođacima poginulih i prekid blokade Sektora Gaze.

„Mislim da upravo treći uslov koči pregovarački proces. Mislim da obe zemlje shvataju da bi bilo teško, a možda i nemoguće naći konzenzus po tom pitanju“, kaže Jilmaz.

On smatra da Turska traži alternativne pravce za saradnju nakon što je pogoršala odnose sa Rusijom, Irakom i Sirijom.

I portparol prokurdske Demokratske stranke naroda Ajhan Biljgen kaže za Sputnjik da je zbližavanje Turske i Izraela rezultat pogrešne politike Ankare po pitanju sirijske krize.

„Ova politika je dovela do pogoršavanja situacije na tursko-sirijskoj granici i slabljenja pozicija Turske u regionu. Ali zbližavanje sa Izraelom je ozbiljan rizik i to bi moglo da ugrozi odnose između ključnih igrača na Bliskom istoku“, kaže Biljgen.

Ruski stručnjak za ovaj region Stanislav Tarasov kaže da se Ankara trenutno oseća „usamljeno“ i pokušava da definiše novi politički kurs nakon što nije uspela da posvađa Rusiju i NATO i spreči zbližavanje stavova Ruske Federacije i SAD-a.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Altajski som says:

  Jednom, kasnije ću se osvrnuti i na taj odnos Turske i Izraela. Gledao sam juče kompletan intervju izraelskog ministra odbrane Moše Ya'al-a(Ne znam kako se ovo čita, a nisam siguran ni kako ga nazivaju na srpskom)jednoj američkoj TV kući. Za sada, nije važno to, nego "...spreči zbližavanje stavova Ruske Federacije i SAD-a." Ovaj Tarasov ko da je tresno sneba. I Rusi onako sa vrha pa donekle. Oni još uvek rade na zbližavanju stavova sa SAD???

 2. Babana says:

  Ha ha ha. Zblizavanje odnosa Rusije i SAD-a. Pa ovi Rusi su stvarno smijesni i zalosni u isto vrijeme. Mislim da ovo nije samo stav ovog nesretnog Tarasova, nego i Ruske politike, one zvanicne. Sadomazohizmu nikad kraja, uvrnuto i bolesno, sta reci

 3. Apis says:

  Babana i som, zadivljuje vasa hrabrost da s tuđim ku.rcom tresete gloginje. Rusi će definitivno propasti ako vas ne poslusaju kad i gde da udare. Rusi su Židove ivukli iz Ausvica ako bude trebalo tamo će i da ih vrate.

 4. Altajski som says:

  Apise, ja nemam ku.rac pa koristim tuđ. I to gledam da koristim ruski, jer američki ne mogu. Jako zauzet. Amerikanci sami mlate snjim po svetu, pa sam onako usput pomislio da bi trebalo malo zamanuti i sa ruskim. A vreme kad, e to se već slažem s vama da nisam u stanju da odredim. Ali jedno znam. Vreme je isteklo.

 5. miroslav says:

  Nista od toga.Rat je u toku.Na kraju se dogovara ko ce sa kim i zasto.

 6. mile the kid says:

  Još ako se priključe crnogorci biće spektakl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *