Novi savez: Tihić-Izetbegović

Novi savez: Tihić-Izetbegović

19 јануара 2013

Tihic-IzetbegovicSulejman Tihić i Bakir Izetbegović dogovorili su se da Kongres Stranke demokatske akcije (SDA) bude odložen, a da oni ostanu na istim pozicijama – Tihić kao lider, a Izetbegović njegov zamenik.

Kako piše sarajevska štampa, taj dogovor je izazvao nezapamćeno ogročenje u stranci, ali i javnosti BiH.

Kako navodi „Dnevni avaz“, ljudi lojalni Izetbegoviću – koji je sebe predstavljao kao kandidata i sigurnog novog lidera SDA – sada su „u šoku“, pošto ih je do samog kraja i dogovora „u četiri oka“ aktuelni član Predsedništva BiH Izetbegović uveravao da se zalaže za održavanje kongresa na kojem će on preuzeti stranku.

Internet-forumi koje posećuju simpatizeri stranke prepuni su ogorčenih komentara koji osuđuju „privatni dil“ dvojice političara.

Smatra se, naime, da je Izetbegović izjavom da nije zainteresovan da bude predsednik SDA i pristankom da bude zamenik Tihiću – iako je on tu poziciju rezolutno odbijao – ponovo izdao sve one koji su svih ovih dana na terenu radili na njegovom „ustoličavanju“.

Tihić je, pak, eliminisanjem opasnosti održavanja Kongresa osigurao sebi produženje mandata za barem još dve godine i „ugurao se u istoriju“ kao predsednik SDA sa stažem dužim na toj funkciji od samog Alije Izetbegovića, piše „Avaz“.

Ono što je, kako se navodi, jasno i što ističu i sami članovi ove stranke, SDA nije sačuvala jedinstvo, samo su Tihić i Izetbegović pokazali da im je odgovornost za 17 godina loše vlasti zajednička i da, najverovatnije, obojica igraju po „notama paraobaveštajnih struktura koje su i ozvaničili u SDA“.

Što se sve manjeg biračkog tijela SDA tiče, ono se samo dodatno rastočilo. SDA je ostala cela, ali iz najmanje dva dela, navodi list.

Član Predsedništva SDA i nesuđeni kandidat za predsjednika ove stranke Šemsudin Mehmedović nije krio razočarenje ishodom rasprave vrha ove stranke. On je na svom Fejsbuk profilu napisao: „Tihić i Izetbegović se dogovorili… Da li je SDA postala zatočenik njihovih odnosa i/ili su njihovi lični odnosi prouzrokovali ‘vanredno’ stanje u SDA? Da li su se dogovorom namirili po narodnoj ‘i vuk sit i ovce na broju’ – ostaje da se vidi.“

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u