Novi šef CIA bio je zadužen za rušenje Miloševića

Novi šef CIA bio je zadužen za rušenje Miloševića

9 maja 2013

CIA01Novoizabrani šef CIA za tajne operacije svojevremeno je radio na rušenju režima Slobodana Miloševića.

Američka agencija javlja da je prvobitni favorit bila jedna od najviše pozicioniranih žena u CIA, ali da je njeno imenovanje postalo sporno posle intervencije iz Senata zbog toga što je ona svojevremeno upravljala zatvorom CIA na Tajlandu u kome su za ispitivanje osumnjičenih za terorizam korišćene tehnike mučenja.

„Umesto da se odluči za nju, direktor CIA Džon Brenan se okrenuo šefu odeljenja CIA za Latinsku Ameriku i bivšem šefu stanice u Pakistanu, za koga bivši funkcioneri kažu da je svojevremeno vodio tajnu operaciju koja je pomogla u rušenju predsednika Srbije Slobodana Miloševića sa vlasti“, prenosi AP.

Taj program se, kako dodaje američka agencija, unutar CIA smatra „modelom uspešne miroljubive tajne operacije.“  Bivši funkcioneri su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nisu ovlašćeni da javno govore o operacijama CIA.

AP navodi da je ime novog šefa za tajne operacije poznato mnogima u obaveštajnim, diplomatskim i novinarskim krugovima, kao i ime žene od čijeg se imenovanja odustalo. I jedan i drugi su se predstavljali kao pripadnici CIA brojnim vladama u svetu. Ipak, CIA smatra da njihova imena ne treba objavljivati, jer su tehnički još operativci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *