НОВИ СКАНДАЛ НА БАЛКАНУ! Безбедносне службе БиХ прислушкују Србију

NOVI SKANDAL NA BALKANU! Bezbednosne službe BiH prisluškuju Srbiju

30 decembra 2016

prisluskivanje45

BEZBEDNOSNA agencija BiH (OBA) već pola godine sprovodi pojačane obaveštajne mere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, koje uključuju snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolaska u tu državu – saznaju „Novosti“.

Akcija, usmerena prema Republici Srbiji, njenim građanima i institucijama vodi se pod šifrom „Ušće“, a njeno postojanje dokazuje dokument pod nazivom „Predlog za zavođenje obaveštajnog prodora“ do kojeg su došle „Novosti“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrđuje za „Novosti“ da Srbija ima saznanja o obaveštajnim merama prema njenim zvaničnicima:

– Dobili smo određene informacije iz bezbednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su verovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod merama nadzora. To naravno ne govori u prilog dobroj saradnji.

U dokumentu bosanskohercegovačkih obaveštajaca, pod oznakom „tajno“, kao inicijator predloga potpisan je stručni saradnik u OBA Ekrem Pita. Prema navodima iz dokumenta operativci OBA došli su pre nekoliko meseci do informacija da postoji „konstantan i ofanzivan obaveštajni nastup više obaveštajno-bezbednosnih službi Srbije prema pojedinim građanim i institucijama BiH“. To je ocenjeno kao ozbiljna pretnja za bezbednost u BiH pa je zaključeno da se, zbog toga, moraju preduzeti posebne mere na terenu. Kako se navodi u dokumentu, prema potrebi, u sklopu akcije „Ušće“, primenjivaće se i operativno-tehničke mere pod nazivom: „Krov“, „Bor“, „Šumar“, „Lovac“, „Brod“, „More“, „Slalom“, „Eho“…

Da stvari na bezbednosnom i obaveštajnom planu između Srbije i BiH, u najmanju ruku ne funkcionišu kako treba, Stefanović ilustruje i situacijom u vezi za napadom na premijera Vučića u Srebrenici. Ministar podseća da je Srbija u tom slučaju imala konkretne dokaze, fotografije, snimke i svedoke da su ljudi, koji su u Potočarima pokušali da linčuju premijera, imali propusnice sa imenom i prezimenom, ali da niko od njih nije saslušan niti procesuiran:

– Postavlja se pitanje političke volje i namera vlasti BiH. Ako je premijer prešao preko toga i nastavio da pruža ruku pomirenja, a Srbija želi da doprinese stabilnosti BiH, onda je pravo pitanje za te službe koliko se osećaju komforno zato što jedan takav slučaj nije rešen.

Stefanović tvrdi da su naši zvaničnici i državljani ipak sigurni i da bezbednosne službe imaju načine da odgovore na ovakve mere.

Sagovornik „Novosti“ iz bezbedonosnog sektora kaže da naše službe imaju odgovor na „agresivan obaveštajni nastup iz BiH, prema Srbiji i Republici Srpskoj.

– Registrovali smo te aktivnosti i sigurno ćemo imati odgovor. Preduzimamo sve zakonom propisane mere za očuvanje ustavnog poretka i zaštitu nosilaca najviših državnih funkcija. Naš odgovor biće primeren visini ispoljene pretnje.

Izvor „Novosti“ tvrdi da su naše službe kadre da održe stabilno bezbednosno stanje uprkos neprofesionalnim postupcima službi BiH:

– Apsurd je veći što u tim nasrtajima učestvuju i pojedinci srpske nacionalnosti koji su vrlo posvećeni obavljanju ovih zadataka, što izlazi iz okvira profesionalnih i zalazi u domen političkih i nacionalnih pitanja.

Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost, kaže da je pokretanje obaveštajne akcije protiv Srbije prvorazredni skandal:

– OBA je okarakterisala Srbiju kao obaveštajno-bezbednosnog neprijatelja. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, a oni su Srbiju proglasili za neprijatelja – kaže Galijašević.

On podseća i da se krajem avgusta pojavila informacija da je OBA BiH pokrenula akciju „Vruća kasna jesen – rana zima“, sa ciljem destabilizacije Republike Srpske i Srbije, ali da je Agencija to odmah demantovala.

NAPADAČI NA PREMIJERA U POTOČARIMA JOŠ NISU KAŽNJENI

NAPADAČI na premijera Vučića u Potočarima u julu prošle godine, tokom obeležavanja dvadesete godišnjice od masakra u Srebrenici, do danas nisu procesuirani. Tek desetak dana posle kamenovanja predsednika Vlade, a uoči dolaska Bakira Izetbegovića u Beograd, SIPA je uhapsila četvoricu osumnjičenih – Almira Merdića, Elvedina Himzića, Muju Dizdarevića i Fahira Hadžanu. Merdić je, i pre hapšenja, na osnovu podataka srpskih službi ocenjen kao jedan od glavnih organizatora napada. Ipak, posle petočasovnog saslušanja, sva četvorica su puštena na slobodu. Više od godinu dana kasnije objavljeno je da je istraga protiv Merdića obustavljena. Od tada zvanično Sarajevo ostalo je nemo kada je reč o krivcima za napad u Srebrenici.

DAČIĆ: NISAM UPOZOREN

ŠEF diplomatije Ivica Dačić kaže za „Novosti“ da do njega nije stigla informacija o merama sarajevskih službi: – Posećivao sam BiH službeno, ali do sada nisam upozoren da me je bilo ko pratio ili prisluškivao.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. lilit says:

    Od nas (na funkcije za bezbednost došle sve partiokrate) su možda samo Makedonci slabiji u obeveštajnom i bezbednosnom radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *