НОВИ СОЈ ВИРУСА СТИГАО У СРБИЈУ! ОВО СУ СИМПТОМИ

NOVI SOJ VIRUSA STIGAO U SRBIJU! OVO SU SIMPTOMI

25 januara 2021

Kako izgleda razvoj bolesti i da li su postojeće vakcine efikasne.

Članovi Kriznog štaba i vodeći epidemiolozi smatraju da je britanski soj korona virusa stigao u našu zemlju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.– Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj korona virusa u Srbiji – izjavila je prof. dr Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom korona virusa u Srbiji.

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže – obostranu upalu pluća.

Kad je otkriven?

Novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Kako je nastao novi soj?

Član Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

– Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima celog sveta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata – objasnila je Jovanović.

Virusolog je navela da novi soj vodi poreklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam nedelja, kada je u samom organizmu čoveka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

– Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primenjivala u lečenju takvih bolesnika uticala je na izmenu karakteristika virusa – objasnila je Jovanović.

Koliko je mutacija opasna?

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je juče da postoje dokazi da je novi soj korona virusa ne samo i do 70 odsto zarazniji, već i smrtonosniji.

Glavni naučni savetnik britanske vlade ser Patrik Valans objasnio je kako su došli do ove tvrdnje.

– Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem korona virusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva – objasnio je Valans.

Ovi podaci još nisu potvrđeni, budući da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Za nepuna dva meseca britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja, saopštila je ove nedelje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

Groznica

Kašalj i bolovi u mišićima

Mučnina i povraćanje

Dijareja

KOMENTARI6 komentara

 1. test01 says:

  sve "mutacije" dolaze iz laboratorije i nece prestati sve dok se svet ne pobuni ali to ne mogu da urade "male drzave"

  • Ivke says:

   Mogu i male. Svi se u evropi ponadase kada smo u julu kod nas gledali ustanak... ali srbin vise nije staje bio

 2. M says:

  Nije li vrijeme da se kazne krivci odgovorni za poticanje,financiranje i umjetno stvaranje i puštanje virusa Corona mutacija,u opticaj!?!Jer,ti isti već rade i na opasnijim virusima,odista masovno zaraznim i smrtonosnim,koje također stvaraju da bi ih pustili u opticaj!Ovo je rat manjinske kvazielite,protiv velike većine čovječanstva,tj.genocid!,taj.još jedan doprinos tome,uz predstojeće ekonomske probleme,ratove,glad itd.!U tom ratu neće biti milosti za malog čovjeka,ali doći će i dani kad neće biti milosti ni za koga!Jer,ovi sada su doduše napravili račun,ali bez krčmara!

 3. Ivke says:

  Kisicka i Kon izmilise novi soj jer nema dovoljno interesenata za vakcine

  • Rista says:

   hahahaha...Bravo Ivke. Al ih nađe!

 4. milorad 5 says:

  da i bolovi u JAJIMA.SADA je potpuno jasno šta ej korona i ko je stvorio to biološko oružje ,realno oko 95% stanovništva je u startu imuno na to sranje, da niej tako bilo bi već par stotina milona mrtvih a možda i više, svakako ne želim da se lečim od novinarske PATKE i mass medija LAŽI je rsam IMUN stoko lažovska:)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *