НОВИ ШОК ИЗ АМЕРИКЕ: Трамп још јаче удара на Кину

NOVI ŠOK IZ AMERIKE: Tramp još jače udara na Kinu

2 avgusta 2018

Predsednik SAD Donald Tramp pojačava pritisak na Kinu kojim nastoji da dobije trgovinske ustupke, predlažući višu carinu od 25 odsto, umesto prvobitnih 10 odsto.Reč je o carini koja bi se primenjivala na uvoz iz Kine vredan 200 milijardi dolara.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je rekao kako je Donald Tramp naložio povećanje s prethodno predloženih 10 odsto carine, jer je Kina odbila da udovolji zahtevima SAD i nametnula kontra carine na američku robu, navodi „Hina“, prenosi „Seebiz“.

Povećanje moguće stope dodatne carine trebalo bi da osigura administraciji dodatne mogućnosti da podstakne Kinu da promeni štetnu politiku i ponašanje i usvoji politike koje će voditi poštenijem tržištu i blagostanju za sve naše građane“, naveo je Lighthizer u saopštenju.

Već nedeljama nema zvaničnih pregovora između Vašingtona i Pekinga o Trampovim zahtevima da Kina temeljno izmeni svoju politiku prema zaštiti intelektualnog vlasništva, prenosu tehnologije i subvencionisanju visokotehnoloških industrija.

Viša carina bi se, ako se primeni, odnosila na popis roba u vrednosti od 200 milijardi dolara koje je odredio američki trgovinski predstavnik prošlog meseca, kao odgovor na uzvratne carine Kine na početni krug američkih carina na 34 milijarde dolara vredne kineske elektronske delove, mašine, automobile i industrijsku robu.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Tako'e… samo dizi a ako je 25% malo udri na 60%... Ce gi tepamo, bre. Americki smrdljivci lupili o ledinu a Kina oce ad kopira ameriku i da istovremeno bude bolja od originala. A dje to moze ad bidne?.

  • Moca says:

   Baš vala.

 2. goran says:

  Će i pocepa Kina ko svinja masno džakče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *