НОВИ ШОКАНТАН ПОТЕЗ ТРАМПА: Ово је изненадни поклон за Путина!

NOVI ŠOKANTAN POTEZ TRAMPA: Ovo je iznenadni poklon za Putina!

28 oktobra 2019

Još jedna zaostavština hladnoratovskog razdoblja možda je na ivici da završi u prašini. Donald Tramp planira da se povuče iz Ugovora o otvorenom nebu koji državama članicama omogućava neoružani nadzor jednih nad drugima i pomaže u verifikaciji sporazuma o kontroli naoružanja. To bi moglo da bude prilično ugodno za Vladimira Putina, piše Si-En-En.

Iako je predsednik Dvajt Ajzenhauer prvi put predložio takav sporazum 1955. godine, on je postao realnost tek 2002. godine. Od tada, Ugovor o otvorenom nebu dozvolio je izviđačke letove preko svake od 34 zemlje koje su ga potpisale – mahom NATO države i druge širom Istočne Evrope. Ovaj aranžman omogućava američkim nadzornim avionima da prate ono što ruska vojska namerava na područjima poput istočne Ukrajine, ili Gruzije, gde su ruske trupe jednom uzalud pokušale da zauzmu velike teritorije.Američko povlačenje iz Ugovora o otvorenom nebu Putinu bi dalo više slobode da krene u područja poput istočne Ukrajine, gde bi najradije sakrio svoje postupke od zapadnog nadzora. Kao što je izaslanik Eliot Endžel, predsedavajući Odbora spoljnih poslova, napisao u pismu savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O’Brajenu, „povlačenje rizikuje podelu transatlantske alijanse i dodatno će potkopati pouzdanost Amerike kao stabilnog i predvidljivog partnera kada je u pitanju evropska bezbednost“.

Odustajanjem od ugovora Otvoreno nebo, Sjedinjene Države ispuniće Putinove ciljeve na efikasan način uvlačenjem još jednog klina u NATO savez. Ben Rodes, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Baraka Obame, možda je to najbolje ocenio u nedavnom tvitu: „Ponekad je jedini način da se objasni/predvidi Trampova spoljna politika da se razmišlja: ‘Šta bi Putin želeo da rade SAD?'“.

Tramp je povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma 2017. godine, zatim se 2018. povukao iranskog nuklearnog sporazuma, zatim i iz sporazuma INF (o nuklernim raketama), pokrenuvši ono što će neminovno biti nova trka u naoružanju. Sada, administracija preti da će se povući iz Ugovora o otvorenom nebu.

– Stav unutar ministarstva odbrane i Stejt dipartmenta je da održavanje ugovora i dalje ima značajnu vrednost za SAD i naše saveznike i partnere – rekao je Kingston Reif, direktor za politiku razoružanja i smanjenja pretnji pri Udruženju za kontrolu oružja.

Reif kaže da je ovaj sporazum omogućio da SAD preleti u Ukrajinu i zapadnu Rusiju, a ti letovi su pružili dragocene podatke u vezi sa ruskom vojskom.

– Štaviše, pošto je Ukrajina takođe potpisnica pakta, njena vojska je imala koristi od obaveštajnih podataka prikupljenih tim preletima – kaže Reif.

Ugovorom su takođe dozvoljeni nadzorni letovi nad teško naoružanom ruskom enklavom Kalinjingrad, gde Kremlj unapređuje raspoređivanje nuklearnog oružja. Ovi letovi su bili posebno korisni baltičkim članicama NATO-a, uključujući susednu Litvaniju , gde napredni ruski sistemi predstavljaju neposrednu i uvek prisutnu pretnju.

Ostaje nejasno zašto Trampova administracija nastoji da se povuče iz ugovora nakon 17 godina. Administracija je odbila da komentariše za Si-En-En uzrok ili vreme povlačenja.

Tramp bi trebalo da počne da razmatra posledice svojih impulsivnih radnji – što je nedavno i pokazano u njegovoj loše osmišljenoj odluci o povlačenju američkih snaga iz severoistočne Sirije, dajući tako Turskoj i Rusiji otvoren put da okupira te teritorije. Iako su posledice povlačenja iz Ugovora o otvorenom nebu u kratkom roku možda manje vidljive od posledica povlačenja SAD iz Sirije, dugoročno bi mogle da se pokažu jednako katastrofalnim, zaključuje američki medij.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ja pametan, A ti? says:

    Američki trojanski konj Rusima? Kada je trojanac bio ugodan. Neka hvala, inače Rusima ne trebaju tako nekakve informacije koje već imaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *