NOVI ŠPIJUNSKI SKANDAL U NEMAČKOJ: Uzvratićemo Amerikancima istom merom!

NOVI ŠPIJUNSKI SKANDAL U NEMAČKOJ: Uzvratićemo Amerikancima istom merom!

8 jula 2014

art-Angela-Merkel-Phone-777220981-620x349Nemačka kancelarka Angela Merkel javno je upozorila Vašington da „partnerski odnosi“ dve zemlje mogu pretrpeti ozbiljnu štetu zbog špijunaskog skandala koji se upravo razbuktava.

Na konferenciji za medije u Pekingu, ocenila je da su optužbe protiv saradnika BND  koji je radio za CIA i NSA „veoma ozbiljne“ i ono što je činio – ako se potvrdi – „nesumnjivo protivreči odnosima kakvi moraju da budu među pravim partnerima“.

Merkelova je rekla samo ovoliko, a Bela kuća i Stejt department zasad izbegavaju bilo kakve komentare.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer – kako je objavio visokotiražni Bild – više ne isključuje mogućnost da i Nemci počnu da se bave špijunažom na teritoriji SAD!

Pozivajući se na tajni dokument nemačkih specijalnih službi, Bild tvrdi da se uveliko razmatra mogućnost da i Berlin pređe na obaveštajno delovanje „u radijusu od 360 stepeni“. Čak naglašava da se već „sasvim konkretno planiraju uzvratne mere“.

Dosad Nemačka nije obaveštajno delovala na teritoriji SAD, a šef njene diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer, naglasio je da će realni poteti Berlina zavisiti od toga šta pokaže istraga koja je u toku.

Nemačka je, inače, danas poslala u Vašington petočlanu delegaciju Bundestaga. Svi su članovi njegovog spoljnopolitičkog odbora, a predvodi je predsednik tog odbora Norbert Retgen.

Planirano je da delegacija razgovara sa ovlašćenim predstavnicima Stejt departmenta i Kongresa SAD. A takođe: sa generalnim sekretarom Ban Ki Munom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *