НОВИ СУКОБ ЕУ ЧЛАНИЦА: ПОЉСКА ТРАЖИ ОД НЕМАЧКЕ 850 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ОДШТЕТЕ за Други светски рат!

NOVI SUKOB EU ČLANICA: POLJSKA TRAŽI OD NEMAČKE 850 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE za Drugi svetski rat!

8 oktobra 2018

Poljske vlasti traže da im Nemačka isplati 850 milijardi dolara reparacija za Drugi svetski rat.

Ovo je otkrio poljski poslanik Arkadiuš Mularčuk. U intervjuu nemačkom listu Der Spiegel prvo je naglasio da je za zvaničnu Varšavu „pitanje reparacija odtovreno od 1947-me“ kada su poljske vlasti štetu od Memačke agresije i o kupacije procenjivale na 48,8 milijardi (ondašnjih) dolara.Naglasio je da je ta suma ravna današnjih $850 milijardi koje Varšava traži. Sa svoje strane dodao da u odštetnu cumu treba uračunati i posledice gubitaka Poljske u stanovništvu i materijalnim dobrima:

„Nemci su sistematski i masovno ubijali Poljake da bi doveli u pitanje naš demografski potencijal. Okupaciona politika nacista bila je posebno usmerena na uništenje naše elite, a to su gubiti koji se ne mgou nadoknaditi ni kroz generacije. Isplata reparacija samo će donekle popraviti situaciju“.

Malarčuk je posebno naglasio da njegova zemlja nije zaboravila zločine „predaka današnjih Nemaca“. Dodao je da je za nemačkom okupacijom usledila „sovjetska okupacija“, pa nastavio:

„Poljsko-nemački odnosi mogu se poboljšati ukoliko Berlin konačno plati ratnu odštetu“.

Suma koju traži Varšava (850 milijardi dolara) dvostruko je veća od godišnjeg budžeta Nemačke. Zato je malarčuk predložio da bude isplaćivana u narednih 50 ili čak 100 godina.

„Dobra strana plaćanja decenijama je i u tome što će nemačke generacvije podsećati da će ih slične agresije skupo koštati. Ako pokušaju ponovo“.

Malarčuk je jedan od Poljaka koji traže i od Moskve reparacije za Drugi svetski rat.

A prošle godine…

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    I Češka bi trebala od Poljaka da traži isto, jer su je oni zajedno sa Hitlerom raskomadali!Jeste, da nije dugo trajalo, ali ipak!

    • petrovgrad says:

      Ali u zlatu i robi. Nikako u papirima. Neka Nemci izvade zlato iz depoa koje su poneli u Nemačku. Naravno i istopljeno zlato iz Aušvica od logoraša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *