НОВИ СУКОБ НА БАЛКАНУ: Бугари запретили Македонцима

NOVI SUKOB NA BALKANU: Bugari zapretili Makedoncima

9 decembra 2018

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika.

On je istakao da bi to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU, prenosi skopska TV Telma.

„Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU“, napisao je Karakačanov na svom Fejsbuk profilu.Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na celoj teritoriji Severne Makedonije.

Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske“, kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu „Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija“.

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Prethodno je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu Krasimira Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umesto prijateljstva.

Kako prenosi MIA, Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

„Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda“, kaže se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.

KOMENTARI5 komentara

 1. JmBg says:

  Najbolje da se oko Makedonije obračunaju grlati Albanci i Bugari, Makedonce izgleda niko ništa ne pita. A i ne oglašavaju se previše burno oko sudbine svoje zemlje. Epidemija u regionu...

  • ĐORĐI ANTOSKI says:

   Ko pita bugare, neka se ne zanose. Ujka Sem uvrnuće i uvo i toliko.

 2. Zoran says:

  Eeeeejjj, i Bugarska misli da odlucuje o necemu.

 3. Becki konjusar says:

  Nesto mi nije zao ovih makedonaca. Oni su srbi kao i crnogorci ali im je sila udarila u glavu pa misle da mogu sami. Osudjeni su na propast uostalom kao i mi srbi samo sto cemo mi doziveti njihovu propast pa nedugo potom i sami nestati.

  • Miraš says:

   U prvom balkanskom ratu srpska vojska je oslobodila Makedoniju. Koliko naših boraca tada je zauvek ostavilo kosti na prostoru današnje Makedonije? Ubrzo zatim počeo je prvi svetski rat pa u povratku opet su morali da oslobode Makedoniju. Najpre da pomenem bitku na Kajmakčalanu za kapiju slobode i dalje redom. Zatim oko dve decenije kasnije "majstori" komunisti napravili su od makedonaca čuvare protiv opasne srpske ekspanzije. Zahvaljujući toj velikoj komunističkoj ujdurmi koju je predvodio Broz, a koji je i sam učesnik u prvom svetskom ratu na strani naših neprijatelja, ispalo je da u dva prethodna ratna navrata oslobadjali smo prostor današnje Makedonije da bi ona sada bila ne samo tudja država nego i neprijateljska antisrpska država. Komunisti su stornirali sve naše ranije uspehe koji su imali tešku cenu u broju poginulih, ranjenih i nestalih boraca, a ne treba zaboraviti ni učinak neprijatelja "tifus" tokom Prvog svetskog rata. Žao mi jeste prvenstveno zbog mog odnosa prema takvim izuzetnim podvizima, naporima i žrtvama. Ne mogu protiv ovog: " Ko s'osvrne da pogledi. Bistrim okom i pogledom Na grobove ove svetle, Povesnice dugim redom, Mora čuti kako j' živo, Kroz vekove, kroz maglinu, Ded unuku, otac sinu, Borac borcu dovikiv'o: „Gde ja stadoh — ti ćeš poći!” „Što ne mogoh — ti ćeš moći!” „Kud ja nisam — ti ćeš doći!” „Što ja počeh — ti produži!” „Još smo dužni — ti oduži!”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *