НОВИ СУКОБ НА ЗАПАДУ! ЕУ уводи визе за Американце

NOVI SUKOB NA ZAPADU! EU uvodi vize za Amerikance

3 marta 2017

ep_vote_crediteuropean_parliament_flickr

Evropski parlament izglasao je obavezujuću rezoluciju kojom se uvodi vizni režim za građane Sjedinjenih Američkih Država koji putuju u zemlje članice EU.

Evropski parlament izglasao je rezoluciju po kojoj se građanima SAD ukida bezvizni režim u granicama zemalja Evropske unije, jer Amerika ne dozvoljava ulaz u SAD građanima pojedinih EU zemalja bez viza.

Ova odluka došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu sa građanima pet EU zemalja: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dela tzv. „programa reciprociteta“.

Ovakva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 meseci.

Evropska komisija je pre tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su takođe omanuli u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU, tvrdi britanski „Independent“.

U skladu sa glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance. Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mere protiv američkih državljana u roku od najviše dva meseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dve godine od prvog obaveštenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obaveštenje Americi o nedostatku recipročnih mera poslato je u aprilu 2014. godine.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ekektričar says:

    Oni, bre, rekoše da se ne bave pogadjanjima i trgovinom, nego da se bore isključivo za dobrobit naroda i države ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *