NOVI SUKOB „PRIJATELJA“ – SAD prisluškivale i Vatikan

NOVI SUKOB „PRIJATELJA“ – SAD prisluškivale i Vatikan

30 oktobra 2013

CardinalsVaticanAmerička tajna služba je prisluškivala vatikanske kardinale pre konklave u martu za izbor novog pape, objavio je danas italijanski nedeljnik „Panorama“.

„Američka Nacionalna bezbednosna agencija je prisluškivala papu“, naveo je taj časopis, optuživši SAD za presretanje telefonskih poziva u Vatikan i iz njega, uključujući prostorije kardinala Horhe Marija Bergolja koji je postao novi papa Franja.

Te optužbe su usledile nakon izveštaja vebsajta Kriptom (Cryptome) koji prikuplja informacije o špijuniranju, u kojem je navedeno da su SAD presrele 46 miliona telefonskih poziva u Italiji u decembru 2012. i početkom januara 2013, prenela je agencija AFP.

Među tim pozivima „očigledno su bili i pozivi iz Vatikana i u Vatikan“, navela je „Panorama“.

„Strahuje se da je veliko američko uvo nastavilo s prisluškivanjem razgovora crkvenih velikodostojnika sve do konklave“, kaže se u članku „Panorame“ i dodaje da postoje sumnje da su „nadgledani i razgovori budućeg pape“.

Bergoljo je „prema Vikiliksu, bio osoba koja je zanimala američke tajne službe još od 2005.godine“, navela je „Panorama“.

Presretani razgovori su podeljeni u četiri kategorije: „namere rukovodstva“, „pretnje finansijskim sistemima“, „ciljevi spoljne politike“ i „ljudska prava“, tvrdi taj nedeljnik.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je rekao da Vatikan „ništa nije čuo o tome i da nije zabrinut“.

Ako se to pokaže kao istina, američko špijuniranje Vatikana bi predstavljalo neprijatan udarac za tu instituciju, poznatu po svojoj tajnosti.

Dešavanja vezana za konklavu su naročito obavijena tajnom, a u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, gde se okupljaju kardinali radi izbora pape, postavljen je sistem za ometanje razgovora mobilnim telefonima kako bi se obezbedila stroga poverljivost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *