НОВИ СУКОБ У ГРЧКОЈ због Македоније

NOVI SUKOB U GRČKOJ zbog Makedonije

21 oktobra 2018

Samo tri dana posle ostavke ministra spoljniih poslova Nikosa Kocijasa na pomolu su novi sukobi u grčkoj vladi, piše grčki dnevnik „Katimerini“.

Ta teza se pojavila nakon upozorenja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da neće tolerisati neslaganja u vezi s pitanjima od nacionalnog interesa i posle glasanja za početak procedure ustavnih reformi u makedonskom Sobranju.Cipras je čestitao svom makedonskom kolegi, Zoranu Zaevu, na, kako je naveo, postizanju važnog koraka u zajedničkom uspehu, odnosno prihvatanju predloga vlade o promenama Usta, prema kojima se izme zemlje preimenuje u Republika Severna Makedonija.

Potom se oglasio i koalicioni partner u Ciprasovoj vladi, ministar obrane iz konzervativne stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos, koji je na svom tviter nalogu napisao:

“Ko bi mogao da pomisli da u evropskom sistemu vrednosti i demokratije oni koji ne glasaju po naređenjima bivaju hapšeni, a poslušni za glasanje dobijaju bonus u iznosu od dva miliona evra ‘prljavog novca’. Stidim se“.

Ovim tvitom Kamenos je samo potvrdio sumnje da su neki poslanici makedonske opozicije primili novac da bi promenili stav prema vladinoj inicijativi o ustavnim amandmanima, o čemu se spekuliše u makedonskim medijima.

„Katimerini“ primećuje i da dok je Ciprasova poruka napisana na engleskom jeziku, Kamenosova je na grčkom.

Budući da internet komunikacija nema jezičkih barijera, list navodi da je ova poruka grčkog ministra brzo dospela do portparola makedonske vlade Mileta Bošnjakovskog, koji je optužio Kamenosa da „širi lažne I neproverene informacije”.

Prema navodima „Katimerinija“, Cipras bi trebalo da shvati da su podele u unutrašnjoj politici neizbežne i da se one odražavaju na strateške nacionalne interese zemlje.

Navodi se, takođe, da Cipras treba da razume i utiče na izjave Kamenosa koje mogu da se odraze na domaću političku scenu.

Njegova optužba za podmićivanje makedonskih poslanika zbog negativnih političkih interesa tema je u kojoj će se grčka javnost brzo pronaći, a u grčkim kafanama će se, kažu, pitati: „Koliko će naših poslanika glasati za Prespanski sporazum?“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *