Нови сукоби у Донбасу, има погинулих

Novi sukobi u Donbasu, ima poginulih

18 februara 2020

Ukrajinske snage, ali i pobunjeničke jedinice Luganske Narodne Republike (LNR), optužili su jedni druge da su otvorili vatru na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i da tom prilikom ima poginulih.

Kako tvrdi ukrajinska strana, snage LNR otvorili su vatru iz minobacača i teških mitraljeza, iako je to naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom.Sa druge strane, LNR je optužila Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LNR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika.

Pored toga, LNR je navela i da su pobunjenici oborili bespilotnu letelicu ukrajinske vojske, koja je bila korišćena kako bi se utvrdile mete za potrebe ukraijnskih artiljerijskih baterija.

S tim u vezi, vlasti LNR pozvale su posmatrače OEBS-a da zabeleže da Ukrajina krši režim prekida vatre, kao i da utiču na ukrajinske oružane snage u cilju zaustavljanja sličnih provokacija.

Mediji prenose i da se tim povodom oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je izjavio da je sazvao sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao „ciničnom provokacijom“ i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu.

Kremlj: Nismo upoznati sa novim sukobima u Donbasu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da administracija ruskog predsednika nije upoznata sa detaljima sukoba koji su se danas dogodili na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i šta je poslužilo kao uzrok da do tih sukoba uopšte i dođe.

„Nismo upoznati sa detaljima. Nadamo se da ćemo uspeti da utvrdimo šta se dogodilo“, rekao je Peskov novinarima.

Upitan da li Kremlj snosi određenu odgovornost zbog tih sukoba, budući da vrši uticaj na Donjeck i Lugansk, Peskov je rekao da je takva tvrdnja „apsolutno netačna“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Filip says:

    Međusobno optuživanje? Smešno. Jasno je ko ima motiva da pokreće ratno dejstvo. To sigurno nije onaj koji brani svoju tertoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *