НОВИ „ТАЈНИ РАТ“ Пентагона у Украјини?

NOVI „TAJNI RAT“ Pentagona u Ukrajini?

11 februara 2023

Ministarstvo odbrane SAD pokušava da ubedi Kongres da finansira dva programa pod naznakom stroge poverljivosti u koji bi se bavili vidom „neregularnog ratovanja“ u Ukrajini.

Programi su prethodno zamrznuti nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u februaru prošle godine, dok bi odobrenje Kongresa značilo da će Pentagon moći da nastavi sa programima 2024. godine, prenosi „Vašington post“.Pozivajući se na više anonimnih sadašnjih i bivših zvaničnika SAD, taj list navodi da bi ti programi omogućili američkim komandosima da angažuju ukrajinske operativce za „posmatranje kretanja ruske vojske i suprotstavljanje dezinformacijama.“

Dva programa Pentagona u Ukrajini smatraju se delom šire prakse „neregularnog ratovanja“, koja se koristi protiv neprijatelja SAD sa kojima Vašington nije u direktnom sukobu, poput Rusije i Kine, dalje piše „Vašington post“.

Iako je Pentagon već počeo da sastavlja argumentaciju za nastavak tih programa, male su šanse da Kongres donese odluku o tom pitanju pre jeseni 2023. godine, piše američki list i dodaje da je i dalje veoma neizvesno hoće li Bajdenova administracija uopšte dozvoliti američkim komandosima da zaista uspostave fizičko prisustvo u Ukrajini.

Kongres nije ubeđen…

„Vašington post“ tvrdi da protivnici tog plana u Kongresu i dalje nisu ubeđeni, i da su neki od njih zabrinuti da nastavak takvih operacija nosi rizik od dubljeg uvlačenja SAD u sukob između Moskve i Kijeva.

„Nešto što bi počelo kao izviđačka misija moglo bi brzo da se pretvori u borbu kada se na posrednike otvori vatra“, rekao je jedan zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman i dodao da „nije jasno kako će Ministarstvo odbrane promeniti mišljenje ljudi u Kongresu o tome“.

Predstavnici vojnih odbora Senata i Predstavničkog doma za oružane, Bela kuća i Pentagon odbili su da komentarišu, citirajući naznaku poverljivosti programa, prenosi „Vašington post“.pozivajući se na tajni status programa, preneo je Post.

…ali koliko će se uopšte pitati?

Centar za pravosuđe Brenan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Njujorku objavio je prošlog novembra iscrpan izveštaj o tome kako su SAD u protekle dve decenije vodile više od deset „tajnih ratova“ o kojima Pentagon nije izvestio ni javnost, ali ni članove Kongresa.

Većina tih „tajnih ratova“ vođena je upravo pomoću lokalnih posrednika i često u vidu „neregularnog ratovanja“. Kako se u izveštaju navodi, ti „tajni ratovi“ odvijali su se diljem sveta, uključujući i Afriku, Bliski istok i Aziju.

U izveštaju je takođe predstavljena lista zemalja iz 2018. godine u kojima se sprovode programi obuke i naoružavanja, odnosno zemalja koje su za takve program predložene. Na listi se nalazi i Ukrajina, ali i Srbija i tzv. Kosovo.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. radmila says:

    Dok se oni dogovaraju kako ce loviti u mutnom Putin ce, ako bog da, zavrsiti posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *