НОВИ УДАР ИЗ ПРИШТИНЕ: Списак за хапшење српских судија и министара

NOVI UDAR IZ PRIŠTINE: Spisak za hapšenje srpskih sudija i ministara

25 novembra 2018

I PRE nego što su uvođenjem drakonskih taksa faktički zabranili ulazak robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, kako bi došli na Kosovo i Metohiju, saznaju „Novosti“.

Spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene, ukoliko dođu na neki od administrativnih prelaza. Na spisku u koje su „Novosti“ imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi i vrha srpskog parlamenta, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.Na ovoj „crnoj listi“ iz kabineta Brnabićeve su: Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin. Nepoželjni predstavnici iz Skupštine – predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara…

Ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine. Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu. Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

Serija nesuvislih mera Prištine i mlake i „pro forma“ osude iz Evropske unije, definitivno su dovele dijalog sa Beogradom u ćorsokak. Sada je veliko pitanje, može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke. Svoje dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisaće sa Rusijom i Kinom.

S obzirom na to da je spisak nepoželjnih „posetilaca“ KiM sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je u subotu da je uvođenje taksa i pokazivanje sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici deo jedne iste akcije koja za svoj cilj na prvom mestu ima rušenje predsednika Aleksandra Vučića, kao nužni preduslov za priznavanje celovitog i jedinstvenog Kosova:

Originalni spisak nepoželjnih osoba iz Srbije

– Jedini način da Srbija prizna Kosovo je da predsednik Vučić bude srušen i zamenjen nekim poslušnim i slabim. Ramuš Haradinaj i oni iz međunarodne zajednice koji mu dopuštaju da uvodi takse i krši SSP i CEFTA sporazum to znaju. A, dok Vučić vodi Srbiju ideja nezavisnog Kosova će trpeti poraze, što mu velike sile neće oprostiti.

ŠTRAHE: MIROVNA KONFERENCIJA

AUSTRIJSKI vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rešavanje pitanja Kosova. On je to izjavio na susretu sa predstavnicima srpske zajednice, gde je ponovio i da podržava ideju razmene teritorija.

– Kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte sa Prištinom, trebalo bi tamo da izvrši uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu – rekao je Štrahe.

KOMENTARI12 komentara

 1. Dani says:

  Strahe ne zastupa interese Srba,nego iskljucivo interese austijanaca.Zato je ova poslednja recenica i vise nego zalosna,jer to je isto kao kada bi jedan Srbin rekao da zastupa interese austrijanaca,da Srbija treba da predlozi mirovnu konferenciju za resavanje pitanja juznog Tirla i da podrzava razmenu teritorija(u njihovom slucaju to je zaista juzni Tirol,koji se granici sa Italijom).Strahe se konacno razotkrio,zalud mu svi izgovori i pravdanja.Uostalom lazu oni i sopstveni narod,pa sto bi se borili za interese nekog tamo drugog naroda.Zalosno koliko je laz zavladala na ovoj jadnoj planeti.Zalosno kako pohlepa promeni coveka.Nas narod je to dobro definisao"daj coveku vlast i spoznaces njegovo pravo lice"!

 2. Slobodanka says:

  Sudije iz Srbije sve se utrkuju ko će prvi na Kosovom a i oni odavno igraju kako Tači svira. Nisu reagovali ni kada je probriselska vlada Srbije odlučila da povuče sudstvo sa Kosova. Dana 19.10.2017. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca za stupanje u pravosudni sistem Kosova. "Što se mene tiče, dao sam odobrenje kao predsednik, a Vlada Srbije je posle današnje sednice dala odobrenje", izjavio je Vučić na aerodromu Batajnica, gde je prisustvovao poslednjim pripremama za centralnu manifestaciju obeležavanja Dana oslobođenja Beograda. Naime dva dana ranije 17.10.2017. godine sudije i tužioci sa severa Kosova nisu došli na zakazanu zakletvu kod kosovskog predsednika Hašima Tačija. Njihovo imenovanje se nije dogodilo, jer im je to "zabranjeno od strane Republike Srbije sa namerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova", saopšteno je tada iz kosovskog predsedništva. Sporazuma o kosovskom pravosuđu je postignut u Briselu još 10. februara 2015. godine.

  • Slobodanka says:

   Ispravka: na Kosovo (suvišno je "m")...

 3. Velika Metla says:

  Sve će da hapse ali nikako polušipca na mestu VD Srbije! Naravno da svojega neće da hapse!

  • Zeljko says:

   Pa ko se najvise zalagao za uvodjenje administrativne linije, iliti granice? Srbija, to jest najvisa vlast se slozila sa tim, nije pitala narod. Jel' to bese Toma Grobar potpisao?

 4. Budi Bog s nama says:

  Dobar im spisak, oni koji ne rade dobro svoj poso jer nema pomaka na bolje, šta drugo nego uhapsiti i globiti da vidimo koliko su oni stekli imanja za svoj nerad a mi izgubili. Ko još danas sme da se bavi politikom a da ne donosi dobre rezultate i ne doprinosi opštem boljitku?

 5. raikkonen says:

  a dze je buzata spodoba, nema ga na spisku..sve mu.... po spisak!

 6. Miraš says:

  Politika uvodjenja što većeg haosa je SAD-istička politika, a Ramuš je njihovo sredstvo-igračka za to. Ne vidim da se on ni ovom merom bori za Albance na Kosovu jer ne verujem da je iko od nabrojanih imao zadatak da ide na Kosovo. Čak i da jeste u okviru neke najavljene posete cilj sigurno ne bi bio da se otežava život njegovih Šiptara na KIM. Zatim mera o taksama 100% ugrožava celokupno stanovništva Kosova. Ne treba zaboraviti da Srbija izvozi žitarice u Albaniju te naše brašno ili brašno našeg porekla mogu da uvezu iz Albanije. ... Prošle 2017 godine Srbija je izvezla robe u Albaniju u vrednosti od 122,46 miliona evra, dok je uvoz iz Albanije iznosio 36,20 miliona evra. Srpski izvoz je bio četiri puta veći od uvoza, najviše smo susednoj zemlji prodali čelik za 19,4 miliona evra, slede žitarice za 18,4 miliona evra i piće 6,7 miliona evra. Iz Albanije smo uvozili povrće za 11,8 miliona evra, voća 1,8 miliona evra, obuća i delovi obuće za 10,4 miliona, kamen gips i kreč, 4,4 miliona, uvoz mineralnih goriva je iznosio oko 2 miliona evra, uvoz odeće je o,8 miliona evra, uvoz gvoždja i čelika 0,8 miliona evra, uvoz aluminijuma 0,6 miliona evra. Planiran je povećan uvoz albanskih ovaca i koza i njihovog mesa u Srbiju. Svega nabrojanog biće samo manje ako se zbog Kosova zakomplikuju odnosi sa Albanijom. Ne sumnjam da će se naši izvoznici i uvoznici snaći i bez Albanije. Mogu da se vrate na makedonsko tržište za uvoz povrća jer njega su napuštali da bi povećali uvoz iz Albanije jer albansko povrće bilo je nešto jeftinije. Inače ovih dana stoji i izvoz makedonskog povrća na Kosovo bez obzira što se zvanično kosovske mere ne odnose na Makedoniju.

 7. Miraš says:

  Ne verujem da će u skorije vreme smanjiti ili ukinuti takse prema Srbiji i BIH. Uvoz Kosova preusmeriće na Albaniju što odgovara i Albaniji. Haradinaj i njegovi poslodavci žure se sa velikom Albanijom. "Uklonićemo granice sa Albanijom početkom januara. Sklonićemo čak i one male kučice, sve ćemo ukloniti." - Haradinaj. ... Šta će da rade sa vojskom Kosova? Hoće li i nju da čvršće povežu tj. ujedine sa Albanijom, a ona je od ranije povezana sa Albanijom. Inače Albanija kao NATO članica učestvuje i u mirovnim snagama KFOR-a navodno samo sa 10 vojnika i to još od 2009 godine.

 8. deda mraz says:

  A ne gospodo nismo mi vise naivni i nije taj Vucic tako jak i protiv priznanja kosova kako vi pisete nego je potrosen do odredjene granice isto kao i milosevic,djindjic,tadic,sljam draskovic i jedan ne moze sve da izda nego u etapama i svi bratski tako ako neko drugi dodje na vlast koji je stvarni patriota onda mora sve nih da pohapsi i onda ne ostaje niko jer je svaka partija nesta izdala.Ovaj sljam siptarski nema sta da trazi i odredjuje umnik je potpisnik svih sporazuma i umnik mora to sprovesti a ako necej onda svi dogovori padaju u vodu i granica mora da se ponovo otvori jer je ovaj bilmez istu napravio i neka sada objasni ljudima ili on ili draskovic gde su im sada nato prijatelji .

 9. Jovo Veselinovic says:

  srbi su lud narod na kosovu i u hrv. zive sa vukovima koji ih trgaju zive i siluju.

 10. Barakuda says:

  Jasno pokazuju da im Interol nije potreban kada se Srba tiče ! Glavno da smo mi smireni i ostajemo glavni igrač stabilnosti u regionu ! Jugoslovenska bagra, nema ni jednog Srbina !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *