НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Шиптари изнели нове услове!

NOVI UDAR NA SRBIJU: Šiptari izneli nove uslove!

1 oktobra 2020

Albanci sa juga centralne Srbije uskoro bi mogli da zatraže formiranje takozvane Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a koja je dogovorena pre sedam godina, saznaju „Novosti“.

Nimalo slučajno, ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše, konstatuje list.Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže da se na lokalne albanske lidere „koji po mišljenje idu u Tiranu“ vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

„Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština-Tirana“, rekao je Mitrović za „Novosti“.

Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podseća list, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Inače, vlasti u Prištini su u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kako je najavljeno, Kancelarija će im se „naći pri ruci“ u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije.

Formiranje Kancelarije je među političkim predstavnicima Srba u ovim opštinama izazvalo revolt, jer smatraju da je to telo nastalo kao vid dodatnog pritiska na Albance da ne dozvole da Srbi postanu deo vlasti, a ne kako bi se pomoglo Albancima koji žive na ovom području.

„Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla. Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata“ navodi za „Novosti“, Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

On dodaje da će Koordinaciono telo nastaviti da realizuje projekte iz svih oblasti važnih za boljitak građana ovih opština, kao i da Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje pružanju pomoći tim lokalnim samoupravama, i „intenzivno prati političke i druge aktivnosti. Spremna je da u svakom trenutku adekvatno reaguje na sve izazove u interesu građana naše zemlje“.

Naivan je onaj ko veruje da će Kancelarija koju je osnovala Priština konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Srbije, jasno je da je reč o simboličnim brojkama koje treba da stignu sa „Kosova“, ukazuje Mitrović.

On tu tvrdnju ilustruje podacima da je Vlada Srbije u prošloj godini samo za infrastrukturne projekte u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izdvojila dva miliona evra, što nisu jedina sredstva koja su stigla od države, dok je kao pomoć „Kosova“ Albancima na jugu centralne Srbije stiglo 40.000 evra.

KOMENTARI9 komentara

 1. šiško says:

  Što da ne? Ko će da ih spreči? Da neće možda psihopata koji sve vreme sedenja na funkcijama u Srbiji i jedenja srpskog hleba radi za svoje-šiptare? Da je na njegovom mestu bilo ko od nas koji ovde komentarišemo. ne bi šiptarima bilo ni na kraj pameti da zahtevaju od Srbije bilo šta, nego bi gledali kako da svoj životni standard poprave radom i trudom, a ne otimačinom i kradjom. Psihopata je razjurio sve države koje su nas podržavale, pre svega Rusiju i time otvorio put šiptarima da traže šta hoće. Problem ćemo početi da rešavamo tek kad se oslobodimo psihopate.

 2. milorad3 says:

  oni će da rade šta hoće još neko vreme ali jedini lek za tu pljačkašku bandu doseljenu iz albanije je cev. Moraće da lete iz naše zemlje komplet ili će nas sve pobiti, imajte to na umu jer oni sdu do sad više puta sasvim jasno pokazali tu nameru nema tu više šta da se razmišlja ili doda,gde su se albanci naselili SVI ostali su najurenu u okolini,zato motku u ruke i rokaj pacove inače će oni nas da rokunu na kraju ako se ovako nastavi,i to bez obzira na naše potencijalne gubitke jer nam od njih preti genocid kako god okreneš to u oni jasno i REKLI i POKAZALI.Ako im pomogne neka strana armija a oni su još tu, oni će nas POBITI,jedini način da izbegnemo to je da ih NEMA i to NA VREME.

 3. Ivana says:

  Zašta nebi tako je to kad za pregovarača imaju mlakonju i šonju kojeg ponizuju svi redom, bednika komu je Tramp poklonio kemijsku? Sve šta su tražili su dobili od njega pa navikli. Sve šta su oni potpisali nisu ispunili ništa niti ćr ikad. Vučićevi veliki prijatelji a vekovni neprijatelji Srba, Srbije i pravoslavlja u celini su zadovoljni. Otvoreno prave dvorsku ludu od Vučka, Vatikan, papak, Merkelica, Evropske katoličko-protestanske države, Tramp i Amerika. Ali bednik ide i dalje nema stida ni ponosa baš ni malo Srbija od nastanka nije baš nikad bila ponižavana ko sada pod Vučićem jel to njemu jasno?

 4. Za Srbiju says:

  Znaju oni šta rade. Ali mi ne znamo šta radimo.

 5. garo says:

  Migrante i Siptare sve do jednog trebamo protjeratinsa Srbske zemlje. Skadar i nase Sinje more trebamo vratiti.

  • padre says:

   Ajde, ne preteruj!

   • garo says:

    Sta se ti javljas, nauci nesto i onda komentarisi.

 6. 1389 says:

  Albanci na jugu Srbije imaju više prava nego sami Srbi na jugu Srbije. Albanska igra o traženju specijalnih prava je igra prljavih pravila. Srbi trebaju da zabrane prodaju zemlje i nekretnina na području Srbije samim srbima jer ako se tako nastavi Niš ima da bude za 5 godina Albanski...

 7. Komsija says:

  Sve se desava suprotno od onoga sto predsednik obeca. Rekao je, ako Albanci ne dozvole formiranje ZSO, mi cemo to sami uciniti. Ocigledno, mi sami smo ucinili to da formiramo Zajednicu Albanskih Opstina. Ima li kraja ponizavanju i unistavanju Srbije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *