НОВИ УДАР – НОВИ УСЛОВ ЗА СРБИЈУ: Запад тражи да се одрекнемо Републике Српске! Да заратимо са браћом преко Дрине!

NOVI UDAR – NOVI USLOV ZA SRBIJU: Zapad traži da se odreknemo Republike Srpske! Da zaratimo sa braćom preko Drine!

5 oktobra 2016

dodik-vucic-t5g56g

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju novi, najjači udar na Srbe i Srbiju, pišu domaći mediji. Razlog za najnoviju zapadnu antisrpsku ofanzivu jesu referendum u Republici Srpskoj i ubedljiva pobeda SNSD Milorada Dodika na nedeljnim lokalnim izborima u BiH.

– Zapadni moćnici su više nego besni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u poslednje vreme koji su završeni srpskim pobedama. Oni nipošto neće mirno posmatrati kako im slabi uticaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenija država – kaže jedan od izvora lista „Informer“.

Naime, kako saznaje ovaj list, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera.

– Brisel i Vašington će zahtevati i od Beograda da „zarati“ sa Banjalukom i bukvalno se odrekne bliskih veza sa Srpskom! Održavanje referenduma uprkos zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici, u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora – ističe sagovornik.

Prema njegovim rečima, može se očekivati i da u narednim nedeljama i mesecima krene i sve oštrija „kosovska retorika“!

– U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regionu, krenuće se i u konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih meseci i biće potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rešenje i sačuvamo stabilnost – zaključuje sagovornik „Informera“.

I dok zvaničnici Srbije nisu želeli ništa zvanično da komentarišu, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Srbija zaista trn u oku Zapadu, koji želi sukobe na Balkanu.

– Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako je, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele da uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas i u RS i u Srbiji oslabili… – poručuje Galijašević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, pak, smatra da reakcija Zapada nije presudna.

– Je l’ to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo?! Ne treba uopšte toliko da se plašimo! Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i pre svega rukovode srpskim interesima, što je i jedino ispravno – naglašava Jovanović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da će izbori u BiH imati određene posledice, ali da još nije izvesno u kolikoj meri.

– Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na viši nivo. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete da parate džemper i na kraju ne ostane ništa – zaključuje Popov.

KOMENTARI12 komentara

 1. Trifun says:

  Sto prije udare prije ce Kalibar rakete i Iskanderi da osvanu na planinama RS! Rusija ce onda da drzi pola Evrope zajedno sa usttasama i Bondsteel kao na dlanu sa planina RS! Sloboda zacementirana, a NATO hijene u sah-matu. Cekamo sa nestrpljenjem eskalaciju! I da se rijesimo beogradske 5 kolone jednom za sva vremena.

 2. Srbin says:

  MILORAD DODIK BANJA LUKA SLAVLJE https://www.youtube.com/watch?v=_JYVYGtlhIA

 3. mijo says:

  vidili bakir kako amerika izdala turskog presednika i otisla kod kurdi sa bazom nata pakta tako ce i b akira isto prevariti i oti ci svojilm lipim hrvatima alo alo prilazi svojim komsijama i cuvaj raju ...vucic je ucenjena glava da radi za zapad vucic nesme se popisati od unije sve prodaje vucic ce sve dati ali PUTIN nece vucic i dacic vola dolare

  • Drobnjak says:

   Ako si ti Mijo, Ja sam Mujo !

 4. Pera says:

  Ne bi rekao da "zaratimo sa braćom", nego "zaratimo sa samima sobom". Ljudi svi preko Drine u RS su Srbi, nisu braća, to je isti narod kao i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu....!!!

  • Nikanor says:

   Izvor ove informacije je Vučićev partijski list Informer? Oni veoma dobro znaju šta je sledeći zadatak Vučića pa to i pišu. Nije uspeo njegov pokušaj sprečavanja održavanja referenduma o Danu RS, kao što je prošle godine uspeo sprečiti referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH i sad se razmatra svaka druga mogućnost osvete Miloradu Dodiku. Da je Milorad Dodik odustao od referenduma ostala bi na snazi odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS, što bi praktično značilo i ukidanje Republike Srpske. To je i bila namera mentora Aleksandra Vučića. Eno se raščešaše oni kojima je išao u Vašington Vučić i Duraković da ponište izbore u Srebrenici, svesni da njihove namere nisu prošle, jer su protiv Durakovića glasali i mnogi Bošnjaci. Pobedi Ćamila Durakovića nisu pomogle ni javno iznete izmišljotine Aleksandra Vučića da bosanski Srbi govore mnogo loših stvari o Bošnjacima. Koje su to loše stvari nikad nije objasnio, kao što nije objasnio ni mnoge ružne izjave koje je dao o svom narodu. Narod u Republici Srpskoj nije naseo na priču da Srbija ne podržava održavanje referenduma u RS, jer zna da to nije odluka naroda Srbije već Aleksandra Vučića. Teško mu je priznati još jedan veliki poraz svoje politike.

   • Nikanor says:

    Evo nedvosmislene potvrde onoga što sam napisao, u članku pod naslovom EKSKLUZIVNO – KLINTONOVI ruše izbore u Srebrenici!

 5. 10 para says:

  Nikanore, nemoj bre da nas zajebavaš. Tamo nema tvog komentara, nego samo komentari Trifuna, Đorđa, Egoiste i Kulaka. Bem te u glavu, ja idem pet puta i ne mogu da verujem da si me zajebo. Nema tamo ni jedan komentar pod "Nikanor". Ja ko blesav proveravam pet puta. Ajd da se izvineš, ali ne američki nego da platiš turu pića.

  • Nikanor says:

   10 para, nisi razumeo da je moj prethodni komentar potvrđen člankom EKSKLUZIVNO – KLINTONOVI ruše izbore u Srebrenici. Pa zar ne razumeš zašto sam napisao:"Eno se raščešaše oni kojima je išao u Vašington Vučić i Duraković da ponište izbore u Srebrenici". Raščešaše se upravo namerom da sruše izbore.

 6. Dragomir Stojanović says:

  Ma kakav sukob sa našom braćom, mi će mo doći u sukob sa ovim našim govedom i njegovim idiotima, pa kada ih smenimo sve ih poslati na robiju. Nije njima niko dao legimitet da razbijaju državu i našu slogu sa srbima preko Drine. Neka botovi gledaju svog idiota vođu kako ga Klinton tapše po ramenu, samo da zauzme pozu kao gospođica Levinski . Dokle bre više ovog zla.

 7. 10 para says:

  Nikanor, shvatio sam sad. Ipak, meni se moj komentar sviđa i kako sam te lepo nakrpio pa se ne izvinjavam. Nema veze što nisam upravu. Ti si velik čovek, neće ti ništa faliti.

 8. Drobnjak says:

  Ako si ti Mijo, Ja sam Mujo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *