НОВИ УДАР САД на руску индустрију оружја

NOVI UDAR SAD na rusku industriju oružja

26 novembra 2020

Planovi Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije protiv ruskog Ministarstva odbrane i niza industrijskih preduzeća naišlo je na osudu i negodovanje u Rusiji. Političari i eksperti smatraju da će Rusija sigurno odgovoriti ukoliko ograničenja stupe na snagu.

Šef komisije za zaštitu državnog suvereniteta Saveta federacije Andrej Klimov ovaj potez Amerikanaca ocenjuje kao pokušaj borbe protiv konkurenata.„SAD ponovo pokušavaju da nas maksimalno ‘uguše’. A radi se upravo o granama industrije koje stvaraju Amerikancima najveću konkurentsku napetost“, smatra ruski senator.

Prema njegovom mišljenju, Rusija će sigurno odgovoriti Americi u slučaju uvođenja tih ograničenja.

Članica Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Elena Panjina sankcije doživljava kao pokušaj ometanja saradnje Rusije i Kine u sferi strateškog naoružanja.

„Što se Rusije tiče, SAD streme da spreče međunarodnu saradnju ruskog vojno-industrijskog kompleksa sa partnerima iz drugih zemalja, da blokiraju pristup stranim komponentama“, ističe Panjina.

Drugi cilj Amerikanaca je da ugroze saradnju ruskih preduzeća u sferi izgradnje civilnih aviona, uverena je ona. Što se tiče Kine, SAD koriste strategiju onemogućavanja pristupa ruskim tehnologijama, što je zapravo potrebno Pekingu kako bi smanjio zaostajanje za SAD u vojnoj sferi, ističe Panjina.

Programski direktor međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ Ivan Timofejev siguran je da nove američke sankcije neće mnogo uticati na rusku ekonomiju.

„Ministarstvu odbrane neće biti ni bolje ni gore. Oni funkcionišu unutar Rusije i skoro da ne vrše ekonomske transakcije van njenih granica“, rekao je ekspert, prenosi „Vzgljad“.

Timofejev ističe da će, u slučaju uvođenja sankcija, Vašington samo naštetiti dijalogu između Ministarstava odbrane dve zemlje.

On je istakao da su SAD ranije izbegavale uvođenje sankcija protiv ruskih vazduhoplovnih preduzeća i nuklearne sfere, ali sada pod ograničenja može pasti i „Roskosmos“ i „Rosatom“. Međutim, zabrana pristupa američkom tržištu neće mnogo naštetiti tim kompanijama, smatra Timofejev.

Ekspert ističe da bi posledice sankcija bile mnogo veće za kineska, nego sa ruska preduzeća.

Ranije je saopšteno da bi 28 civilnih organizacija i kompanija odbrambeno-industrijskog kompleksa moglo bi da bude obuhvaćeno novim američkim sankcijama povezanim s Kinom.

Stejt department je 24. novembra objavio da uvodi sankcije protiv tri ruske kompanije prema zakonu o neširenju oružja za masovno uništenje.

KOMENTARI4 komentara

 1. farting machinen says:

  Slobodno tržište & demonkratija, zapadne vrednovati, itd.,itd.,itd. a ? Kaubojska pijana trabunjanja kojima ovde vjeruju samo glupi KROmanjonci, bosnijači, a Albanci...takve nekakve bubašvabije.

 2. M says:

  Pa zašto Rusi za uzvrat ne zatvore izvoz strateških sirovina u USA(npr.Uran,itd.)?!?Ne smiju?!?Trebaju novce?!?

  • Žarko says:

   Smiju, smiju! Rusi se smeju američkim sankcijama!

 3. test01 says:

  Pogodili ste, i u Rusiji postoji neka "duboka drzava" koja radi za svoje interese Secam se odavno kako su neki americki analiticari procali kako zapad zavisi od Rusije pa cak i najvece nalaziste Urana je u Rusiji i kako zavise od toga ali mislim da je zapad izvukao i uskladistio ogromne rezerve tako da mogu da :preguraju" trenutnu nestasicu. Rusija je imala vise "keceva" u rukavu koje nikada nije iskoristila - zasto?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *