НОВИ УДАРАЦ ИЗ БРИСЕЛА! Пет земаља „блокирало“ СРБИЈУ!

NOVI UDARAC IZ BRISELA! Pet zemalja „blokiralo“ SRBIJU!

11 decembra 2017

Članice EU su se saglasile da je zasad, u očekivanju napretka u reformama u Srbiji, „dovoljno da se otvore dva poglavlja“ u pregovorima o članstvu s Beogradom.

Otvaranje tih poglavlja je na dnevnom redu međuvladine konferencije EU-Srbija večeras u Briselu.

To su agenciji Beta preneli izvori Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavlja 6 o pravima privrednih društava i 30 o ekonomskim vezama s inostranstvom donesena još pre desetak dana, budući da je pet članica EU imalo zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji.

Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su vezani i valjano delovanje pravne države, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i sistemsko obuzdavanje korupcije.

Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji, su u celini uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije o sprovođenju akcionih planova srpske vlade za poglavlja 23. i 24.

U internom dokumentu Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, u koji je imala uvida agencija Beta, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama.

EK je u redovnom polugodišnjem izveštaju vladama EU ocenila, pored ostalog, da je u prvih šest meseci ove godine Srbija ostvarila mali konkretan napredak u uspostavljanju sistema imenovanja sudija i tužilaca i jačanju uloge Visokog saveta sudstva (VŠ) i Državnog veća tužilaca (DVT) u nadzoru nad pravosuđem i tužilaštvom, a kasni i s brojnim aktivnostima za efikasniji sistem procesuiranja slučajeva.

U delu analize EK vezanom za borbu protiv korupcije navodi se da, iako su u julu 2017. izabrani članovi upravnog odbora i direktor Agencije za borbu protiv korupcije kao i nekoliko članova Saveta za borbu protiv korupcije, nije ostvaren napredak u obezbeđivanju efikasnog praćenja i uvida u sistemsko suzbijanje korupcije.

Na današnjoj Međuvladnoj konferenciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok će države EU predstavljati Sven Mikser ministar spoljnih poslova Estonije, predsedavajuće EU, Evropsku komisiju komesar za proširenje Johanes Han.

Konferencija se održava predveče, a novinarima će se zvaničnici EU i Srbije obratiti posle 20 časova.

Ministarka Joksimović je ocenila da je otvaranje dva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU ipak dokazuje na „najopipljiviji način“ napredak Srbije na putu ka EU.

„Kao zemlja ne smemo da bude zadovoljni u ovom trenutku sa samo dva otvorena poglavlja, jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja“, rekla je.

Otvaranjem poglavlja 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja privremeno zatvorena.

KOMENTARI7 komentara

 1. Lazar says:

  Ovo je nama dobro. Hvala im gde čuli i ne čuli...

 2. padre says:

  Ma kakav udarac!Da je imala neke šanse, pa ajde, ali ovako niti je gore niti je bolje!Srbiju neće primiti, pa i da se svi slože, da je prime.

 3. Beli Orao says:

  Odlično da Bog da nikada ne stupili u sdvez ustaša i fašista!!!!

 4. pedjaprorus says:

  Hvala svima!

 5. Mali vuk says:

  Nosite se u ... i vi i poglavlja.

 6. Dragan says:

  Bili bi smo u uniji još 2007-8 da smo na vreme suzbili lopovluk i korupciju. Samo glupi ljudi misle da nas Evropa ne želi,imaju oni ogroman interes da upadnu na naše tržište i preuzmu ekonomiju. Problem je u svim vlastima od 2000-te pa na ovamo apsolutno sve rade da nas Evropa ne primi jer u suprotnom ne bi mogli da kradu. A priče o Kosovu i Hagu su priče za budale. Poslednjih 18 godina vlada kriminal i korupcija kakve nismo videli ni u Kolumbiji. Srbija je po svim parametrima naj siromašnija zemlja u Evropi posle Moldavije.

 7. Dussko says:

  Ma i nemoramo u EU vec su poceli bezati kao Vel.Britanija pa joj treba 40 milijardi da napusti.A stalno nesto zatezu ovo ono a Bugarsku i Rumuniju i balticke republika poland cesku i slovacku su uzeli bez ovih uslova.politicki potez zbog rusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *