НОВИ УДАРАЦ ЗА ЕУ: Грчка добија приступ Новој развојној банци БРИКС-а

НОВИ УДАРАЦ ЗА ЕУ: Грчка добија приступ Новој развојној банци БРИКС-а

8 јула 2015

vladimir-putin-alexis-cipras-610x418Москва је примила к знању да Грчка жели да се придружи Новој развојној банци БРИКС-а, али се о овом питању није расправљало на званичном нивоу, рекао је председнички саветник Јури Ушаков.

„Сигнали су се појавили у новинама и медијима да би се Грчка придружила Новој развојној банци БРИКС-а и сви знамо за то, али још нико није расправљао о томе на званичном нивоу“, рекао је Ушаков за РИА Новости, РТ и ВГТРК.

Председнички саветник је нагласио да нова банка тек почиње да ради.

„Банка БРИКС-а тек треба да постави своје практичне приоритете, да почне да ради и да се суочи са проблемима који је очекују. Међутим, расправљаће се о Грчкој у контексту њеног придруживања банци“, рекао је Ушаков када су га питали да ли ће Грчка добити кредите за неке пројекте.

Споразум о стварању Нове развојне банке је потписан 15. јула 2014. године на самиту БРИКС-а у Форталези, у Бразилу. Главна сврха Нове развојне банке биће финансирање инфраструктурних пројеката и одрживог развоја држава БРИКС-а и други нових економија.

Ушаков је почетком недеље рекао да је Нова развојна банка отворена за све државе, али да је потребно прво видети како ће банка функционисати, а тек након тога ће се примати нове чланице.

Русија је у мају позвала Грчку да се придружи Новој развојној банци, а прве дискусије о њеном чланству су планиране за 8. и 9. јул на самиту БРИКС-а у руском граду Уфа.

У интервјуу за Спутник, неколико високо рангираних грчких званичника, укључујући министра енергетике Панагиотиса и заменика министра одбране Исихоса, изразили су интересовање за то да се њихова држава придружи новој институцији.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u