НОВИ УДАРАЦ ЗА ЕУ: Грчка добија приступ Новој развојној банци БРИКС-а

NOVI UDARAC ZA EU: Grčka dobija pristup Novoj razvojnoj banci BRIKS-a

8 jula 2015

vladimir-putin-alexis-cipras-610x418Moskva je primila k znanju da Grčka želi da se pridruži Novoj razvojnoj banci BRIKS-a, ali se o ovom pitanju nije raspravljalo na zvaničnom nivou, rekao je predsednički savetnik Juri Ušakov.

„Signali su se pojavili u novinama i medijima da bi se Grčka pridružila Novoj razvojnoj banci BRIKS-a i svi znamo za to, ali još niko nije raspravljao o tome na zvaničnom nivou“, rekao je Ušakov za RIA Novosti, RT i VGTRK.

Predsednički savetnik je naglasio da nova banka tek počinje da radi.

„Banka BRIKS-a tek treba da postavi svoje praktične prioritete, da počne da radi i da se suoči sa problemima koji je očekuju. Međutim, raspravljaće se o Grčkoj u kontekstu njenog pridruživanja banci“, rekao je Ušakov kada su ga pitali da li će Grčka dobiti kredite za neke projekte.

Sporazum o stvaranju Nove razvojne banke je potpisan 15. jula 2014. godine na samitu BRIKS-a u Fortalezi, u Brazilu. Glavna svrha Nove razvojne banke biće finansiranje infrastrukturnih projekata i održivog razvoja država BRIKS-a i drugi novih ekonomija.

Ušakov je početkom nedelje rekao da je Nova razvojna banka otvorena za sve države, ali da je potrebno prvo videti kako će banka funkcionisati, a tek nakon toga će se primati nove članice.

Rusija je u maju pozvala Grčku da se pridruži Novoj razvojnoj banci, a prve diskusije o njenom članstvu su planirane za 8. i 9. jul na samitu BRIKS-a u ruskom gradu Ufa.

U intervjuu za Sputnik, nekoliko visoko rangiranih grčkih zvaničnika, uključujući ministra energetike Panagiotisa i zamenika ministra odbrane Isihosa, izrazili su interesovanje za to da se njihova država pridruži novoj instituciji.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *