NOVI UDARAC ZA EU – Velika Britanija izlazi iz Evropske unije?

NOVI UDARAC ZA EU – Velika Britanija izlazi iz Evropske unije?

16 januara 2014

BritEuFAko ne bude reforme Evropske unije, Velika Britanija bi mogla da izađe iz nje, poručio je ministar finansija te zemlje Džordž Ozborn.

London od EU očekuje fundamentalan preobražaj – povećanje konkurentnosti, stvaranje novih radnih mesta i zaštitu prava država koje nisu u zoni zajedničke valute, evra.

– Sporazumi koji podupiru EU više ne mogu da služe svrsi – kazao je Ozborn na konferenciji u Londonu.

– Izostanak reformi osudiće kontinent na budućnost prožetu ekonomskim krizama i opadanjem. Ne možemo tako dalje.

Vrhovni čuvar kraljevske kase je posebno upozorio Brisel da pred London ne ispostavlja ultimatum – da se prikloni evru ili da napusti Uniju. Rastuća integracija evrozone, kako je rekao, pretnja je za britansku industriju finansijskih usluga i za londonski Siti.

– Ne želimo da zamenimo funtu evrom, ali bi i naše povlačenje iz uspešno reformisane Evrope bilo loše za Britaniju. A bilo bi loše i po Evropsku uniju ako bi ostala bez zemlje veličine i globalnog uticaja Britanije – smatra Džordž Ozborn. – Vreme je da menjamo EU i odnos Britanije prema njoj i da onda prepustimo odluku britanskim građanima: Želimo li da ostanemo u reformisanoj Evropi, ili bismo radije da je napustimo?

Sve te reči je ministar izrekao posle napada evroskeptičnih britanskih poslanika na „primirje“ njihove konzervativne vlade sa EU. Oni su tražili da Britanski parlament dobije pravo veta na evropske propise. Premijer Kameron i ministri tvrde da je to neostvarivo, jer bi podrilo zajedničko evropsko tržište. Članovi kabineta, međutim, saglasni su da evropski kontinent zaostaje, a da je vodeći u svetu samo po socijalnim davanjima.

KRIZA I SNAGA

Finansijska kriza iz 2008. godine je ogolila slabosti evropske ekonomije, rekao je britanski ministar Ozborn. Tokom proteklih šest godina Evropa je u privrednom smislu stagnirala, dok se indijska ekonomija uvećala za trećinu, a kineska – za 50 odsto.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    KRAJ....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *