НОВИ УДАРИ НА СРБИЈУ

NOVI UDARI NA SRBIJU

4 maja 2021

Piše: Rade BRAJOVIĆ

OTKAD, evo već više od dve decenije, traje kosmetska kriza, razbuktana užasnim NATO bombardovanjem Srbije, šireći njene uzroke i posledice na svetske, posebno one multipolitičke dimenzije, sve je moglo da se dogodi i uradi, uostalom kao i u drugim sličnim kriznim događajima.

Ginule su porodice i tamo gde se obično ne gine – u zaštićenim bolnicama ili nepristupačnim planinama i zabačenim i dubokim prirodnim tunelima i gradskim podrumima sa maskiranim ulazima, ili pisanjem raznih pisama i tekstova posebnih sastava koji su retko namenjeni određenim ličnostima, institucijama i slično…Retko se, međutim, događa da se pišu tekstovi, i to politički, na papirima kojima se oduzima primarno svojstvo, na “non-pejperu” koji nije iskreni papir, ni neki od tekstova koje niko još nije poništio – da bi se progurala misaona odrednica, naravno dominantna, toliko da se iz nje, obično daje naslov, ali non-pejper nema naslova, čak mu ne treba, jer služi kao test, bezbolni ubod, skriveni namet – da bi se saznalo nešto što bi trebalo da se skriva, čuva, zaklanja i slično.

Zna se kome se šalje, ali ko ga je pisao i slao to se javno ne saopštava, pa mora da se nagađa, pogađa, prepoznaje, na vidljiv i neviđeni način, po sistemu “čik pogodi”.

Pomalo je čudno da oni delovi vlasti, posebno oni koji se bave informacionim fenomenima svih vrsta, nisu uspeli da otkriju te “non” papirnate igre. Što bi zaustavilo ili minimiziralo mogućnosti prepoznavanja obmana namenjenih Srbiji…

Bilo kako bilo, tek stigla su, tu nedavno, dva non-pejpera. Prvi je okrenut srpskim delovim Bosne i Hercegovine, jasno i posebno misaono usmeren na Republiku Srpsku, a drugi je od početka do kraja vezan za Kosovo i Metohiju, ali sadržajem i kompletnim smislom usmeren na – Srbiju.

Autorstvo prvog pripisano je – verovali ili ne – slovenačkom lideru Janezu Janši, koji je, eto, predlagao pomeranje granica, najviše na zapadne strane, gore-dole, više-manje i slično. Janša je sve to demantovao, pa i svoje učešće u svemu. A najodlučnije je sve odbio onaj koji je najvažniji – predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ovaj non-pejper je pisan da bi se popularni i uporni Dodik dodatno opteretio pretnjom za promenu granica, što je gola izmišljotina, pa je najuverljivije i najdirektnije odbio svaku mogućnost ratovanja za promenu statusa države, ali se založio za mirotvornu odluku, pa i referendumom, o odvajanju RS od BiH i neodložnom spajanju sa Srbijom.

Autori tog non-pejpera, svesni kombinatoričkog, navodnog bezumnog zamenjivanja Kosmeta za RS, ili obratno, svejedno, sve se ponešto, pa i to, praznim rečima lansira opasna privlačnost – da bi se zategla već razvijena gužva i tresle optužbe.

Test non-pejpera završen je neuspehom štosera – Dodik i RS, uz pomoć Vučića, otvorio je i nove ekonomske i razvojne poslove, što je doprinelo jačanju pozicije Republike Srpske, koja se ne može zamenjivati za nešto, oduvek srpsko…

Drugi non-pejper bio je i teži i kompleksniji, mnogo obimniji, usmeren je na Srbiju i njen Kosmet, ali ima i nekih pozitivnih elemenata koje je pozitivno ocenio i sam Vučić, naglašavajući da je bolji i od Ahtisarijevog plana.

Da li je tako, videće se kad se završi analiza kojom se bave srpski eksperti, a još se ne znaju ni autori – pominje se nemačko-francuski zbir, neke važne žene, a Vučić je jednoj pripisao i sposobnost, ali je, ipak, izbegao jasnu tvrdnju, iako se radi o nezvaničnom dokumentu o Kosovu i Metohiji, koji je objavljen u prištinskom listu ”Koha”…

Među brojnim elementima, čak i striktno ekonomskim i razvojnim, najznačajnijii je, čini se, jedan politički, koji podrazumeva, istina suženu sliku rešenja kosmetske krize.

Nezvanično, ali se, u tom papiru nudi neka slika autonomnog, severnog dela Kosmeta kojim bi upravljala Srbija. Odmah iskoči asocijacija na podele, od one čuvene Dobrice Ćosića do nekih novopolitičara koji su ostali neubedljivi, čak i za čitaoce, jer radi se o autonomiji, a ne podeli.

A kad se u ceo kompleks non-pejpera ugradi šiptarsko nametanje obaveznog srpskog priznavanja nezavisnosti, ostaje – ništa. I, od – papira…

Da li će ove papirnate polit-igre na bilo koji način uticati na buduće obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, za sada se ne vidi, ne bar pozitivno.

Iako je tokom Vučićeve posete Briselu i zajedničkog predloga EU i Srbije da se dijalog održi 11. maja, Vučićev budući sagovornik, Kurti, i pre nego što je naš predsednik otišao iz Brisela, rekao je da tog dana neće doći u centar EU, tako da će se dijalog verovatno pomeriti.

Besumnje, ista praksa… Kurti takvu promenu termina nije odredio sam bez pomoći zapadnog velikosilnika, zna se – bez američkog odobrenja?

Ako je tako, zar se skrivanje i menjanje dogovorenog datumskog termina neće otvoriti i u drugim, mnogo važnijim poslovima, istina s razlogom određenog baš tog i tog dana, ali manje bitnih od drugih političkih poslova.

Poznato je, naime, da su Prištevci, oni i pre Kurtija ali i oni uz Ameriku, odbijali ozvaničene i potpisane dogovore i sporazume, da odbijaju da primene potpisano o Zajednici spskih opština (ZSO), pa se postavlja pitanje – da li se i sada ponavlja isti politički i ljudski manir…

Dok se čekaju dogovori ili postavljaju nova pitanja, na koja se nikad precizno ne odgovara, stiglo je u našu javnost važno asocijativno saznanje – održaće se najsen veliki i ponositi svečani skup – podsećanje na stvaranje Pokreta nesvrstanih zemala, formiranog l961. godine.

Ako Srbija ponovo uđe ili nešto slično postane u organizaciji 120 nesvrstanih zemalja, makar ćemo se ohrabriti ili podsetiti kad smo bili – najmoćniji!

Skup u Beogradu, mestu rođenja nesvrstane organizacije, pre šezdeset godina, može biti mnogo više od slavlja i svečanog ponosa.

Samo da svečano slavlje preraste u dugoročnu radnu slavu. Od sadašnjeg posmatračkog statusa do, besumnje, opet, punopravnog člana u vrhu Pokreta nesvrstanih, brzo bismo, ne može biti brže, stigli do nivoa koji istorijski pripada – Srbiji!

Sećanje bi brzo podstaklo sadašnjost koja će se – pamtiti!

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Komsija says:

  Siptari ne daju Zajednicu Srpskih Opstina. Srbija napokon da predje u ofanzivu i ponudi im ono sto oni ne daju - ZAO (Zajednicu Albanskih Opstina). Naravno, u okvirima Republike Srbije. I to je to!

 2. Rocco says:

  Čim taj nonpejper oprezno hvale Vučko i Dači to znači samo jedno-da su i oni koautori,a sada samo oprezno ispipavaju teren.Meni je odavno jasno da njima KiM samo teret i gnjavaža.Svi njihovi potezi i retorika to odavno potvrđuju.

 3. petrovgrad says:

  To nije nikakav dokument,bez potpisa, bez broja, bez protokola, datuma, čiji je to dokument. To je običan pamflet. Šta mu dajete značaj. Važan je koliko i kmoj komentar. Ostavi te se praznih priča.

 4. Beli Orao says:

  Baš njih dvojica su već davno priznali nezavisni KoSmet , ovo sada je igra za slijepe !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *