NOVI USLOV EU: Srbija treba da odustane od „Južnog toka“

NOVI USLOV EU: Srbija treba da odustane od „Južnog toka“

13 decembra 2013

404555_novi-sad-45-pocetak-izgradnje-gasovoda-juzni-tok-sajkas-foto-nenad-mihajlovic_origJužni tok će se direktno uplesti u pregovarački proces Srbije za članstvo u EU. Iz Evropske komisije su poručili da će ova tema biti deo jednog od pregovaračkih poglavlja. Obaveza Srbije da sprovede Treći energetski paket pratiće se kroz Ugovor o energetskoj zajednici i u okviru pregovora o pristupanju kroz poglavlje 15, koje se odnosi na energiju – ističe za „Novosti“ portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

Fileov portparol takođe naglašava da će, do pristupanja, Srbija morati da u potpunosti primeni pravne tekovine EU u oblasti energetike. Drugim rečima, moraće da se prema pitanju „Južnog toka“ postavi kao i ostale zemlje članice. U kabinetu evropskog komesara za proširenje podsećaju da je Evropska komisija od država EU na koje se ovo pitanje odnosi zatražila da ponovo pregovaraju o svojim bilateralnim sporazumima s Rusijom i da ih dovedu u sklad sa zakonima EU.

„Komisija je pozvala druge strane da se uključe u razgovor s njom i zemljama članicama, da bi se obezbedio čvrst zakonski okvir. To je važno da bi se stvorila pravna sigurnost za investicije“, ističe Stano. U Briselu naglašvaju da Srbija, kao članica Ugovora o energetskoj zajednici, već ima određene zakonske obaveze prema pravnim tekovinama EU.

„U tom smislu, u poslednjem izveštaju o napretku objavljenom u oktobru, EK je istakla zabrinutost oko kompatibilnosti sporazuma za „Južni tok“ s obavezama iz Energetske zajednice“, ističe Fileov portparol. Iz kabineta evropskog komesara za proširenje naglašavaju da je Srbija u obavezi da u potpunosti primeni odredbe Trećeg energetskog paketa od 1. januara 2015. godine.

Etinger umesto šestorke

Šest zemalja EU koje su uključene u projekat „Južnog toka“ ovlastile su u četvrtak evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera da u njihovo ime pregovara sa ruskom stranom.

„Nadležni ministri ovih zemalja saglasili su se sa komesarom da blisko sarađuju na rešavanju ovog problema, s obzirom na to da njihovi potpisani bilateralni ugovori s Rusijom nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom“, izjavila je za „Novosti“ Etingerov portparol Marlen Holcner.

U Briselu je u četvrtak održan redovni ministarski savet za energetiku, na čijim marginama su predstavnici Mađarske, Bugarske, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije razgovarali sa Efingerom o novonastalom problemu. Predviđeno je da Ginter Etinger s ruskom stranom pregovara o ovom pitanju na predstojećem samitu EU – Rusija koji će biti održan krajem januara.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ZELJKO says:

    OVO JE PRAVA PRILIKA DA SRBIJS UĐE U EVROAZIJKI TOK IONDA DA STAVE EVROPU ,POGANU TAKVU-KAKVA I JESTE PRED SVRŠEN CIN I DA POCNU SA RUSKIM PARTNERIMA SA KOJIMA I CITAV SVIJET RADI -AMERIKA UVOZI 14000 TONA SVINJETINA A KOFOL NESTO NEGODUJU STALNI ITD NEMOJTE DA BUDALE PRAVE OD VECE NEGO STO STE SE POKAZALI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *