НОВИ УСЛОВ ИЗ ЕУ: Србија обавезна да озакони геј бракове!

NOVI USLOV IZ EU: Srbija obavezna da ozakoni gej brakove!

3 novembra 2015

gay-pride-rainbow-flag-logo-jpgPresuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se prvi put zahteva od države članice Saveta Evrope da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola postala je konačna 21. oktobra, a obavezujuća je i za Srbiju, smatra nevladina organizacija „Civil Rights Defenders“ za Zapadni Balkan.

Programski direktor za Zapadni Balkan te organizacije za Zapadni Balkan Goran Miletić objašnjava da ta kao i svaka presuda Evropskog suda za ljudska prava, „predstavlja obavezu za sve države članice, uključujući i Srbiju“.

Miletić je rekao Tanjugu i da ne očekuje da će u Srbiji pred matičara stati veliki broj onih koji trenutno neformalno žive u istopolnim brakovima.

„Ima parova koji tako žive više od dve decenije, rade, imaju stanove …, ali ne očekujemo da će veliki broj njih, zbog problema koje mogu da imaju i na ulici i na radnom mestu odlučiti da stanu pred matičara“, rekao je on.

Prema njegovim rečimna, intersovanje za sklapanje istopolnih brakova sigurno neće biti veliko posebno u manjim mestima.

Evropski sud je razmatrao slučaj tri gej para iz Italije koji su od 2008. godine pokušavali da registruju svoje zajednice života u Italiji.

Njihovi zahtevi su uvek odbijani, iako u nekim od italijanskih opština postoji mogućnost simbolične registracije ovakvih zajednica.

Evropski sud je zaključio da to nije dovoljno „i da Italija mora da pravno reguliše zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim“.

U presudi, Evropski sud je podržao stav Ustavnog suda Italije koji je zaključio da „Parlament mora pravno regulisati zajednice života koje de fakto postoje“.

Istovremeno, sud je kao i u nekim ranijim presudama zaključio da postoji raskorak između društvene realnosti i zakona i da legalizacija ovih zajednica ne bi ni na koji način predstavljala opterećenje za Italiju. „Naprotiv, prema shvatanju suda, legalizacija istopolnih zajednica bi bila rešenje za važno društveno pitanje“, navodi se u saopštenju.

Iako Evropski sud nije utvrdio da je podnosiocima predstavke prekršeno pravo na brak, on je zaključio da je pravo na privatnost povređeno zbog nepostojanja zakona kojim bi se regulisale zajednice života osoba istog pola.

Ustav Srbije u članu 18. predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače “saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.”

KOMENTARI7 komentara

 1. vitez says:

  samo neka proba vlada to da uradi ....okrenucemo zemlju naopacke da pohvatamo pedere i te koji su glasali za sodomu i gomoru U VLADI....a pederi dok mogu MRŠ u EU i ne moraju da se vracaju

 2. pravdaa says:

  Pa ti protiv premijera ti zapravo ne vidiš da je u Srbiji taj zakon već izglasan jer je većina ove vlade bolesna oni hoće Evropu.

 3. marko says:

  Ako se to jos ozakoni onda se zna da su vlasti guzoebci.

 4. Poznavalac prilika says:

  MA, OVO JE SIGURNO NEKA ŠALA !

 5. Apis says:

  Ne brinite! Uslov za prijem Srbije u EU je da premijer Srbije jede g.ovna 20 godina. Napred Vuciću, nećemo te menjati.

 6. NIKADA says:

  Majka Priroda: Nista sto nije prirodno , NIJE normalno. Koliko god se neki trudili i koliko god milijardi dolara u propagandu homoseksualizma potrosili da dokazu da je normalno ovo NIKADA nece biti normalno jer NIJE prirodno. NIKADA!

 7. Ivo says:

  vitez--jeste kako da ne, znas koga briga za tvoju ratobornost, idi u drva pa valjaj balvane, niko nece ni mrdnuti prstom, kao i za sve do sad sto su precutno prihvatali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *